DELA

”Har förstört Mariehamn som tävlingsort”

SIMNING. Mariebads nyinstallerade täckduk sparar energi åt anläggningen – men försvårar samtidigt verksamheten för föreningarna.
Nu rasar ÅID:s simutskott mot beslutet.
– I en handvändning har man eliminerat bort all tävlingsverksamhet, säger ordföranden Bror Myllykoski.

Som en energisparande åtgärd installerades i veckan täckdukar över stora bassängen samt terapibadet i Mariebad.
Anledningen: att komma till rätta med vattenavdunstning och temperaturtappet för att på så sätt minska energikostnaderna.
Problemet: ÅID:s simutskott – Ålandssimningens takorganisation – informerades aldrig om beslutet – och hållaren som rymmer dukarna på ena kortsidan omöjliggör funktionärernas tidtagning vid tävlingar.
– Vi visste att det fördes diskussioner om energisparande åtgärder, men inte mer än så. När jag kom och såg den här installationen i onsdags blev jag mållös, säger Bror Myllykoski och ställer sig frågande till varför simföreningarna inte informerats av Mariebad.
– Jag pratade med badhuschefen Christoffer Sundman som sa att man hade planerat för det här sen i oktober. Och då är det ju ännu mer märkligt att vi inte har hört nånting om dom har haft fyra månader på sig att berätta.


Glöm Masters
Bror Myllykoski oroas liksom vice ordföranden Jan-Peter Thurin för Mariehamns framtid som tävlingsort.
Särskilt med tanke på den Masterstävling som är planerad till den 22 mars.
– Vi har 400 anmälda simmare som kommer hit från hela Norden och Baltikum. Står den här hållaren kvar då kan vi glömma att ordna nån tävling, och menar Mariebad att man ska behålla den här anordningen så har man förstört Mariehamn som tävlingsort, säger Jan-Peter Thurin.
På vilket sätt ställer placeringen av anordningen på ena kortsidan till det under tävlingar?
– Funktionärerna kan inte stå där för att kontrollera vändningar och ta tid, och då kan man inte ha officiella tävlingar. I nuläget är det bara bana I som vi kan ha officiell tidtagning på. Att kunna anordna tävlingar och få in avgifter av simmare som kommer bortifrån är grundbulten i vår verksamhet, försvinner den kan det vara slutet för simningen på Åland som vi känner den i dag.

Läs mer i måndagens Nya Åland!
Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax

tfn 23 444

Foto: Jonas Edsvik

jonas.edsvik@nyan.ax