DELA
Foto: Stefan Öhberg

Här är nya Slottsbanan

GOLF. Slottsbanan i Kastelholm har unika förutsättningar och potential att bli en av Europas bästa golfbanor. Det menar arkitekten Philip Spogárd, som under tisdagen presenterade sina idéer inför en eventuell ombyggnation.

Det var på årsmötet i slutet av november 2016 som Ålands golfklubb avslöjade sina planer på att renovera eller eventuellt bygga om sitt flaggskepp, Slottsbanan i Kastelholm.
Enligt styrelseordförande Håkan Clemes är det nödvändigt.
– Banan är 35 år gammal och behöver rustas upp, sade han till Nya Åland då.
Joakim Isaksson, en av fyra i den planeringsgrupp som nu har i uppdrag att utreda en eventuell ombyggnation, håller med.
– Vi tappar marknadsandelar och därför anser jag att detta ligger helt rätt i tiden, sade han i Nya Åland den 30 november.

Härlig natur

Till sin hjälp har ÅGK anlitat den danske banarkitekten Philip Spogárd vars företag Spogárd & VanderVaart ligger bakom några av Europas mer framstående golfbanor, så som Carya Golf Club i Turkiet och Himmerland Golf & Spa Resort i Danmark.
Under tisdagen presenterade han sina idéer för den åländska pressen. Philip Spogárd konstaterade redan i ett tidigt skede att Slottsbanan har unika förutsättningar, som man bör ta vara på.
– ÅGK är välsignade med härlig natur, närhet till vatten och ett fantastiskt slott. Dessa element vill vi lyfta fram ännu mera, säger Philip Spogárd, som menar att golf är så mycket mer än bara sport:
– Det är en helhetsupplevelse. Hade golf enbart varit en inomhussport skulle den nog inte vara så populär som den är. Golf är också en naturupplevelse där det visuella kan vara rent avgörande i en konkurrenssituation.

Läs hela artikeln och ta också del av ritningarna för hur nya Slottsbanan skulle kunna se ut i onsdagens Nya Åland.