DELA
Foto: Erkki SantamalaSAMARBETE Ergoterapeuten Tom-Stefan Witting (längst bak i bild) har jobbat med slalomstjärnan Markus Larsson i snart två år. På bilden syns duon i Träningsverket i Jomala inför Sotji-OS i fjol.

Hallå där…

…Tom-Stefan Witting, ergoterapeut åt Markus Larsson som sånär såg svensken göra en mirakelupphämtning i slalom i alpina VM i USA.

Hur var det att följa det andra åket?

– Det var skönt att Markus fick visa att han verkligen kan åka lika fort som de bästa. Han fick åtminstone det kvittot själv, även om det inte räckte till den medalj han längtat efter. Hans första åk ställde till det, och det var synd.

Larsson var 1,77 efter ledande Marcel Hirscher (Österrike) efter första åket. Vad gick fel där?

– Han var ju bra med länge men sen höll han på att köra ur och tappade tid. Det är en sådan miss som kommer när man kör järnet och verkligen går för det. Marginalerna är så små.

”Brutalt tungt”, sa Markus Larsson efter sin sjundeplats totalt (45 hundradelar från pallen, fransmannen Jean-Baptiste Grange vann). Hur lyder din dom?

– Jag tror att Markus kommer vara nöjd med det han visade upp i andra åket när han blickar tillbaka på det om några veckor. Tidigare har han varit försiktigare utan den där sista växeln. Nu släppte allt och det var kanske roligast av allt. Han visade vad han är kapabel till.

Larsson är 36 år och skulle egentligen ha lagt av efter Sotji-OS i fjol. Var det här hans sista stora mästerskap tror du?

– Sist jag pratade med honom sa han att han skulle fortsätta så länge han utmanade de bästa. Och eftersom han fortfarande gör det kan han ju säkert fortsätta. Men jag vet inte, vi får se om hans motivation räcker till för ännu en säsong.

Och då fortsätter ert samarbete i så fall?

– Det får vi se då. Men det är roligt att följa Markus så pass nära som jag gjort. Han blir bara bättre med åren. Vi har jobbat ihop sen maj 2013, och den här säsongen har jag varit med honom på världscuptävlingar i Adelboden och Wengen.

Har du jobbat med några andra i svenska landslaget?

– Nej, jag har haft fokus på Markus. Men jag körde ett ”partytrick” på Mattias Hargin.

Partytrick?

– Ja, landslagsåkarna tävlade i handstyrka och jag tyckte synd om Hargin som var klart svagast i gänget. Jag jobbade med hans gripmekanism, aktiverade olika rörelsescheman i hans hand och så blev han 15 procent starkare i den. Det var bara en av landslagsledarna som blev förbannad eftersom han blev svagast i gruppen (skratt).