DELA

Gjutet och klart för curling på Åland

CURLING. Plattan är gjuten och grunden definitivt lagd.
Om ett par månader kan isen börja spolas i Ålands nya curlingcenter.
– Plattan är själva hjärtat i bygget, så det känns väldigt skönt att den är klar, säger Thomas Jonsson från Ålands curlingklubb.

I höstas inleddes bygget av det som kommer att heta Vianor curlingcenter i Eckerö. Tanken var initialt att de två banorna skulle vara spelbara redan under senvintern, men en omplanering i byggplanerna har försenat projektet vilket gör att invigningen kommer att stå först i höst.
– När vi sparkade i gång bygget i oktober var tanken att vi skulle ha en ”ismatta” som är en gummimatta isen spolas på. Det är en ny och billigare teknik som kan komma att användas i curlinghallar i framtiden, men när vi väl fick upp hallen så kände vi att vi skulle göra det ordentligt från start och tänkte om, säger Thomas Jonsson från Ålands curlingklubb som är en av de drivande krafterna bakom curlingprojektet.
– Nu har vi precis fått en platta färdiggjuten med all den teknik det innebär. Det tar förstås väldigt mycket mer tid att låta en betongplatta brinna klart jämfört med att rulla ut en gummimatta, men nu är grunden mer än ordentligt gjort och det känns väldigt bra.
Det Boråsbaserade företag som stått för gjutandet av plattan har några finjusteringar vad gäller slipning kvar, sedan ska betongen brinna i ett par månader innan isen kan börja spolas.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax