DELA

Gammal är (nästan) äldst i racingvärlden

DRAGRACING. Bosse Nylund har sysslat med dragracing längst i Norden.
Men mot slutet av hans 35-åriga karriär har det blivit längre mellan framgångarna – därför var helgens andraplats på Tierp Arena en fullträff.
– Det är det bästa jag har gjort på 2000-talet, säger 64-åringen.
Han är nordisk mästare i uthållighet, ålänningen Bosse Nylund.
Ingen annan i vår del av världen har sysslat med dragracing lika ihärdigt och länge som 64-åringen har gjort.
I helgens Turtle Wax Internationals på Tierp Arena gav allt slit äntligen utdelning: Bosse Nylund fick till en verklig fullträff i klassen Stock Super Stock som innehöll 31 åkare.
Efter fem kvalrundor och femte bästa tid blev det även fem rundor i elimineringsfasen för Nylund som gick hela vägen till final. På vägen dit slog han ut Erik Wallin, P-A Lindström, Dennis Andersson och Hans Nilsson.
I finalen föll sedan Bosse Nylund mot Lars Rodeblad, efter att ålänningen hade gjort en så kallad ”breakout”, det vill säga kört fortare än den gräns man själv anger inför loppet. I Nylunds fall hade han satt sin gräns till 10,75 sekunder på de 401 meterna. Men då han körde fyra hundradelar för fort vann i stället Rodeblad tävlingen.
En bitter sorti på en utmärkt tävlingshelg för Bosse Nylund, särskilt när finalen föregicks av strul i starten.

Bästa på 2000-talet
– Det var lite surt i finalen. Han (Rodeblad) fick två vita lampor när vi var på ”stage-in” före start. Normalt ska man bli bortvinkad då men han blev inte det. Det blev lite avhugget och man tappade lite koncentration. Andra som var där var upprörda och tyckte att det var fel, men jag orkade inte bråka om det där, säger Bosse Nylund.
För en åkare som har hållit på med dragracing i 35 år och sett det mesta var ändå andraplatsen i Tierp en succé.
– Jo, framgångarna växer ju inte på träd direkt. Särskilt nu på slutet. Förr om åren har jag väl varit med om större saker, men på 2000-talet var det här nog min största framgång. Jag har i och för sig vunnit på Åland också, men det räknas väl nästan inte i och med att startfälten inte var så stora, säger Nylund.
Sina 64 år till trots är han inte äldst i Stock Super Stock-klassen.
Bland de 31 tävlande i Tierp var ett par åkare i tjugoårsåldern, resten i åldersspannet 45 till 67 år.

Rundar av
– Och han som vann finalen hade jag aldrig sett tidigare. Kul med en nybörjare som går bra. I övrigt slog man de som brukar vinna och då blir man ju lite mallig, säger Bosse Nylund och skrattar.
Silvermedaljen i Tierp blir en fin slutpunkt för säsongen 2014. Tre tävlingar i Sverige och Finland i år får räcka.
– Jag tror det är bäst för husfridens skull (skratt), säger Nylund.
– Man är väl lite knäpp som håller på med det här. Det är svårt att förklara vad tjusningen är, men det är väl känslan. 8 000 varv över mål, 200 kilometer i timmen och framhjulen en halvmeter i luften vid starten. Det är häftigt.
Pro Stock Bike-åkaren Fredrik Fredlund tävlade också i Tierp den gångna helgen.
Tävlingen gällde som Nordiska mästerskap och Fredlund noterades för en andraplats efter att ha besegrats i final av Kalle Lyrén från Sverige. Lyréns tid om 7,031 räckte mot Fredlunds 7,044.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax