DELA

Gallagher lämnar ÅU

FOTBOLL. Ett år som Åland Uniteds målvaktstränare får räcka för Edward Gallagher.
När 23-åringen nu återvänder till sitt hemland byter han inriktning.
– Ett jobb som huvudtränare gick inte att tacka nej till, säger han.
Han har varit något av en doldis i Åland Uniteds ledarstab den gångna säsongen.
Men Edward Gallaghers insatser som målvaktstränare har varit guld värt under ÅU:s silversäsong.
– Tidigare målvaktstränare har medverkat på tre pass i veckan. Med Edward har vi haft en som är med vid varje tillfälle om vi så tränar sju eller åtta pass per vecka. Det har varit jättebra för våra båda målvakter som dessutom har haft möjlighet att köra extrapass med Edward när de har velat, säger Mikael Virta, ordförande för ÅU:s sportgrupp samt assisterande tränare.
Inför 2013 års säsong tackade Vesa Kumpala för sig varpå Åland United fick bredda sitt rekryteringsområde.
– Vi söker alltid, och kommer att söka även framöver, efter målvaktstränare på lokal nivå som helst ska vara väldigt bra och väldigt billiga. Att ta in en utlänning blir ju dyrare eftersom de ska ha någonstans att bo, men det ska sägas att Edward kom hit för en ersättning vi inte trodde att någon skulle komma hit för. Han har jobbat 100 procent men inte fått lön i paritet med insatsen.


Heltid
För Edward Gallagher lockade utmaningen med att få ägna sig åt tränarsysslan fullt ut.
– Det är första gången jag har varit målvaktstränare 100 procent, och det har varit väldigt nyttigt. Att få följa utvecklingen för Ellen (Ahlström) och Sanna (Åhlander) har varit en av höjdpunkterna här, säger Gallagher.
Men en säsong får räcka för skotten.
Den här veckan lämnar han Åland för en position som huvudtränare för Glasgow Girls FC:s utvecklingslag i den skotska tredjeligan.
– Jag hade möjligheten att stanna i United och vissa stunder har jag känt att jag velat det, andra inte. Fotbollsmässigt har det varit suveränt här, socialt har det varit svårare. Jag jobbade i New Jersey i fjol och hade tre minuters gångväg till tåget in till New York. Dessutom bor min flickvän (Julie-Anne Doherty) i Glasgow och sådant väger förstås in, säger Gallagher.
Vad tar du med dig för lärdomar från Åland United in i din roll som huvudtränare?
– Det har varit nyttigt att jobba med Gary (Williams, huvudtränare) och Mikael (Virta). De är väldigt olika; Gary är, kanske inte strikt, men han vet exakt vad han vill medan Mikael är mer avslappnad, samtidigt som han får jobbet gjort. Jag tror att få inser hur mycket jobb han lägger ner i den här klubben.
– En kombination av de egenskaperna vore kanske bra att ha som tränare, för spelare reagerar väldigt olika på olika typer av ledarskap.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax