DELA

Galant inledning av volleybolldamerna

VOLLEYBOLL. Jomala IK fick en smakstart på debuten i division I i dag, när de tog emot Bromma, förra årets allsvenska fyra.
JIK visade knappt några premiärnerver utan tog ganska bekvämt hem första matchen och med den två poäng.
Det var inget omeriterat motstånd Jomala IK tog emot i Vikingahallen i säsongspremiären. Även om Bromma i dag hade ett något yngre och mer oerfaret lag än tidigare, var det ändå en topplacering i division I de hade med sig i bagaget från förra säsongen. Den placeringen gav dem dessutom plats i allsvenskan i våras.
JIK har aldrig tidigare mött Bromma och var heller inte helt på det klara med hur motståndarna skulle spela. Så för JIK var det därför bara en sak som gällde.
– Vi visste att det skulle krävas full fart från start och att sen hålla uppe det höga tempot, säger JIK:s nya tränare Mikael Andersson.
– Samtidigt var det som vi ville. Att få hårdare motstånd är det vi spelar för, säger JIK-spelaren Erika Johansson.


Säker start
Och den där nervositeten och stirrigheten JIK-spelaren Pia Saku oroat sig för innan matchen, ställde inte till några problem i starten, vilket den befarades gör. Tvärtom så öppnade JIK riktigt bra och tog hem första set med siffrorna 25–17.
– Kanske nervositeten snarare hjälpte oss för vi tog kommandot direkt, säger Erika Johansson.
Andra set började lite motigare och JIK låg under med 0–4 innan de vaknade till liv. Därefter följdes lagen åt genom hela setet. Men det var JIK som till slut drog i från och tog hem setet med 25–23.


Problem med servreturer
I tredje set tappade JIK spelet. Redan från de första bollarna syntes det varthän det barkade. JIK gjorde dock några tappra försök att komma igen men Brommas målövertag ökade på allt eftersom. Som mest ledde de med tio måls marginal och setet slutade just 15–25.
– När det känns som man är på väg att vinna slappnar man av för mycket och det var vad vi gjorde, säger Johansson.
– Det blir så märkbart i volleyboll när man har en svacka för då trillar poängen. Och vi hade just en sån svacka i tredje set, säger Mikael Andersson.
Andersson är dock på det klara med vad som krånglade i det läget av matchen.
– De varierade servarna mycket just då. Det var både långa och korta samtidigt var de svåra att läsa, och våra servreturer fungerade inte som de skulle. Men vi ska träna extra på det fram till nästa match, säger han.


Sammanspelta
I fjärde set tog det till mitten av setet innan JIK var tillbaka till nivån de höll i början av matchen. Vid 15 lika var de ikapp och därefter släppte de aldrig ledningen. Vid ställningen 24–21 hade de tre matchbollar, men det räckte med en för att JIK skulle säkra sin första seger i division I.
– Det handlar inte om någon enmansshow och vi vinner för att vi har ett lag som är sammanspelt. Det här känns som en bra start och det var verkligen skönt att klara debuten, säger Andersson.
– Ja, nu är det skönt att vara i gång, säger Johansson med ett stort leende och ansluter till resten av det segerrusiga laget.
I nästa match spelar Jomala IK borta mot Tierp, vilka startade säsongen i dag med att besegra Uppsala borta i tre raka set.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax