DELA
Foto: Ida K Jansson

Full fräs i Vessingsboda

MOTORSPORT. 60 förare – varav åtta åländska – kom till start i Mälarfräsen, som är årets enda motocrosstävling på Åland.
– Nästa år hoppas vi på ännu fler, fast då kör vi Skärgårdsracet, säger Björn Ekstrand, ordförande i motocross-sektionen.

I fjol var första året som Ålands motorklubb (ÅMK) arrangerade deltävlingar ur den svenska motocross-serien Mälarfräsen på Åland.
Årets upplaga fungerade också som nationell tävling i Finland, men trots det kom endast fyra förare från riket. Av de 60 förare som tävlade på Åland under söndagen och måndagen var 48 från Sverige, åtta från Åland och som nämnts fyra från Finland.
– Det är lite synd då vi hade hoppats på upp emot 100 deltagare men vi vet vad vi ska göra annorlunda nästa år, säger Björn Ekstrand och fortsätter:
– Då tänker vi istället vänta ut den svenska tävlingskalendern och därefter boka in vår tävling. För det är många utifrån som vill köra här men om det krockar med andra tävlingar, som det gjorde nu, uteblir flera.
Björn Ekstrand berättar också att motocross-sektionen siktar på att damma av tävlingen Skärgårdsracet nästa år och låta den ersätta Mälarfräsen.
– Mälarfräsen subventioneras av svenska motocross-förbundet och det blev lite sura miner där när vi gjorde vår deltävling till en nationell tävling i Finland. Genom att istället arrangera Skärgårdsracet, en tävling som arrangerades på Åland för ungefär tio år sedan, slipper vi dra in några förbund i det hela.

Läs hela artikeln och ta också del av resultaten i tisdagens Nya Åland.