DELA

Nyan Play: Full fräs för motocrosstjejerna

MOTOCROSS. På lördag är det dags för den första motocrosstävlingen på Åland sedan Skärgårdsracet 2006.

Tjejerna Elise Jangbåge, Tilda Jangbåge, Tyra Bäckström och Tuva Bernhardsson är taggade inför tävlingen.

– Det är roligt när det går fort, säger Tyra Bäckström, 8, från Nynäshamns MCK.
I morgon körs Mälarfräsens fjärde deltävling för i år och denna gång på Åland, i Lemland Vessingsboda. Under söndagen fortsätter cupen på Vessingsbodabanan med deltävling 5. Det är första gången på tio år som en motocrosstävling arrangeras på Åland. Senast var 2006 då svensken Sören Östlund höll i styret för Skärgårdsracet. Nu har det byggts en ny bana med nya aktiva motocrossentusiaster och tävlingsandan är pånyttfödd.

– Det ska bli jättespännande. Efter första dagen i går (läs: i onsdags) var det mycket positiv respons från deltagarna, att det är en rolig och välgjord bana, säger ÅMK:s motocrossektions ordförande Björn Ekstrand.

Uppväxta på motocrossbanan

Under onsdagen och torsdagen ordnades ett träningsläger för alla de juniorförare som kommer att tävla i helgens Mälarfräs. De allra flesta deltagarna på både lägret och tävlingen är hemma från Sverige. Fyra av dem är de unga tjejerna Elise Jangbåge, Tilda Jangbåge, Tyra Bäckström och Tuva Bernhardsson. De har alla följt i sina pappors fotspår som har ett stort intresse för sporten motocross.

– De är uppväxta på motocrossbanan, säger Tildas och Elises mamma Camilla Bäckström.

De fyra tjejerna är överens om att det är riktigt roligt att köra motocross och de gillar att vara på Åland.

– Det är en bra och rolig bana här, säger Tuva Bernhardsson, 9, från SMK Södermanland.

Under torsdagen visade Åland inte sin bästa sida vädermässigt. Då är det extra klurigt att ta sig runt den leriga banan hel och ren. Elise Jangbåge, 14, berättar att det går lättare om man står upp och kör.

– Man ska ligga precis bakom för att inte få massa vatten på sig, säger Elise Jangbåge från Nynäshamns MCK.

– Sedan ska man ha en jämn gas också, säger Tilda Jangbåge, 9, också från Nynäshamns MCK.

Kör sakta i början

Tioåriga Sam Gustafsson från Hammarland ska också delta i Mälarfräsen i helgen. Utöver Gustafsson är det sju lokala förare anmälda och fyra från riket. Gustafsson ska köra i klass Guldhjälm 85 kubik och ger sina bästa tips för att lyckas med körningen i blött väder.

– Du ska köra sakta i början för att söka spår. Sedan kan du öka och testa om det går bättre. Man prövar sig framåt och framåt, säger Simon Gustafsson innan han rullar iväg till banan för torsdagens andra träningspass.

Mälarfräsens deltävling 4 och 5 är indelad i sex olika klasser. Björn Ekstrand säger att det kommer att vara runt 80 personer på plats under tävlingen.

– Jag hoppas att alla kommer hem hela och glada och att det löper på. I går (läs: i onsdags) fick de testa på banan i soligt och torrt väder. I dag (läs: i torsdags) får de köra i vått väder, så det blir kontraster. Om det slutar regna kommer banan att bli perfekt till helgen, säger Ekstrand.