DELA
Foto: Ida K Jansson

Fritjof Fagerlund vann Kanonloppet

LÖPNING. Fritjof Fagerlund har vunnit sitt första Kanonlopp. Efter att ha sprungit jämsides med den flerfaldige mästaren Magnus Lindberg ända fram till Vikingahallen ryckte ålänningen ifrån och vann slutligen på 1.21,31 timmar.

Härnäst väntar dubbla VM.
Årets upplaga av Kanonloppet, den 49:e i ordningen, är till ända. Först i mål var åländske Fritjof Fagerlund, som tävlar för svenska Rånäs 4H.
Duon Fritjof Fagerlund och svensken Magnus Lindberg (Ockelbo SK) ryckte ifrån övriga i ett tidigt skede och höll sedan jämna steg ungefär två tredjedelar av loppet. Men längs motionsspåret vid Vikingahallen gick Fritjof Fagerlund ifrån och i mål var han klart före.
– Magnus är en snabbare löpare än vad jag är och därför försökte jag hålla ett ganska hårt men ändå jämnt tempo hela vägen, säger Fritjof Fagerlund kort efter målgång.
Trea i mål var åländske Sami Saku, 20.
– Jag är nöjd med mitt lopp. Jag kände tidigt att jag inte skulle kunna haka på vare sig Fritjof eller Magnus så jag släppte iväg dem och fokuserade på att bevaka tredjeplatsen i stället, säger han.
Både Fritjof Fagerlund och Sami Saku beskriver årets Kanonlopp som lättsprunget.
– För något år sedan när det regnade förvandlades hela banan till en enda lervälling. Det var besvärligt. Men i år var det nästintill optimala förutsättningar. Lite kyligt, men annars bra, säger Fritjof Fagerlund.
– Ja, i år gick det lätt. Banan var torr och lättsprungen, säger Sami Saku.
Härnäst för Fritjof Fagerlund väntar dubbla världsmästerskap. Den 29 oktober springer han VM i ultratrail i Portugal och den 27 november är det dags för VM i 100 kilometer väglöpning i Spanien.
Damernas elitklass vanns av Linda Lines på 1.47,38. Tvåa slutade Maria Nisula på 1.47,46 och trea blev åländska Karina Danielsson på 1.48,20.