DELA

Fredlund jagar tredje EM-titeln

MOTOR. Det är nu det ska avgöras.
Fredrik Fredlund och hans Paf Dragracing Team jagar den andra raka EM-titeln.
– Givetvis skulle det vara jätteskoj om vi lyckades med det, säger han.
Fredrik Fredlund, som kör Pro Stock Bike, har i helgen chans att försvara sin EM-titel från ifjol. Det skulle i sådana fall bli hans tredje totalt. Men trots strålande förutsättningar inför den sista deltävlingen på Santa Pod Raceway i England – han leder EM-serien 52 poäng före svenske Ulf Ögge – vill han inte bygga upp förväntningarna.
– Givetvis är det en viss lättnad, men det är en materialsport och allt kan hända.
– Vår inställningen är att det är som vilken vanlig tävling som helst. Vi har inte ändrat någon sorts taktik. Börjar du med det slappnar du av och då tappar du fokus.


”Inte ljust”
Fredrik Fredlund inledde EM-säsongen med ett uttåg redan i kvartsfinalen i den första deltävlingen i Tierp. Precis som under fjolårssäsongen var det materialproblem som ställde till det för honom.
– Då såg det inte så ljust ut, men sedan vände det direkt i Finland och vi bättrade på vårt Europarekord två gånger om. Vi har två raka vinster, och i och med vår andra raka vinst tog vi ledningen i EM.
Det nya Europarekordet är 7,005 sekunder. Ålänningen blev, i USA, den första europén någonsin att köra under sju sekunder. Men han har ännu inte lyckats göra om bedriften i Europa.
– Det skulle betyda otroligt mycket för oss i teamet. Det är det som vi har kämpat för, men det är många andra som knackar på dörren och är nära att komma under sju sekunder. Vi har lite nya saker som vi ska testa, men vi vet inte om det funkar innan vi har prövat det. Teori och praktik brukar inte gå hand i hand.


”Blir trött”
I dag inleds kvalet och på lördag avslutas det. Dagen därpå körs elimineringsrundorna. Deltävlingen är den sista av fyra i årets EM-serie.
Förra helgen testade Fredrik Fredlund motorcykeln i en tävling i Danmark. Han reste därifrån i onsdags och kom fram till banan i England i går förmiddag. Det blir många kilometer på vägarna för honom och hans Paf Dragracing Team.
– På ett sätt är det skönt att det snart är över, men på ett annat sätt är det inte det. Man vill köra, men det tar så mycket tid. Man blir trött.
Han hoppas att vädergudarna ska visa sig från sin bästa sida i helgen.
– Det regnar alltid i England. Nu är det klarblå himmel, 20 grader varmt och solsken, men vi börjar köra i morgon (läs: i dag) och väderleken kan ändras.
Tävlingen kommer att TV-sändas på sajten www.eurodragster.com.

Totte Vesterlund