DELA
Foto: Jonas EdsvikKAMP Adina Renlund och Eleonora von Wetter-Rosenthal deltog i fjolårets skolmästerskap.

Frågetecken inför rekordstor skoltävling

FRIIDROTT. På torsdag ska de åländska skolmästerskapen i friidrott hållas.

Anmälningslistorna gör gällande att hela 901 starter ska genomföras på Wiklöf Holding Arena, vilket troligen gör evenemanget till den största tävlingen som har arrangerats på Åland enligt friidrottsledaren Claes Hellström.

– Det är 30 procent fler starter än i skolmästerskapen 2014, noterar Hellström.

De många starterna gör att mästerskapen kommer att dra ut på tiden, och WHA är med sina sex löparbanor inte konstruerad för så pass stora tävlingar menar Claes Hellström som hyser vissa farhågor inför morgondagen.

– Nu blir det totalt 75 heat som skall startas. Skulle WHA haft 8 banor skulle det i stället blivit 59 heat, vilket hade gett ett 45 minuter kortare tidsprogram.

Under gårdagskvällen diskuterade ÅID:s friidrottsutskott om tävlingen ens går att genomföra.

– För några år sedan hölls tävlingen på kvällstid. Då var det färre deltagare av förståeliga skäl men då hade också våra ”vanliga” funktionärer möjlighet att delta. Nu när tävlingen går på dagtid så är de allra flesta på jobb vilket ställer till problem med arrangemanget. Det var önskemål från skolorna som gjorde att tävlingen flyttades till dagtid och ÅID hade då också krav att det måste komma med ”funktionärer” från alla skolor, säger Claes Hellström som menar att torsdagens mästerskap behöver ett trettiotal funktionärer.

Ett antal man hittills inte har nått upp i. (om)