DELA

Försvararna börjar hitta varandra

FOTBOLL. Under de första matcherna i årets Tipsliga har IFK Mariehamn haft stora problem med sitt försvarsspel.
– Förra matchen började det kännas bättre. Nu på söndag måste vi vinna, säger försvararna Mate Dujilo och Dmytro Voloshyn.
Förra året släppte IFK Mariehamn in 21 mål på hela säsongen. Efter fyra matcher i år hade man redan släppt in tio. Förra matchen var den första man höll nollan.
– Dels har vi haft lite otur och dels har vi två nya grabbar (Ekhiabhi Okodugha och Médoune Gueye) i backlinjen i år. De kom sent in i laget och vi har inte haft så lång tid att spela ihop oss, säger Mate Dujilo som startat som mittback i samtliga ligamatcher den här säsongen.
Dmytro Voloshyn har de senaste två matcherna startat som mittback bredvid Dujilo. Gueye som haft platsen tidigare har bänkats.
– Men det var inte bara Dima (Voloshyn) och jag som spelade bra mot Oulu. Okodugha, Patrik Rikama, Tamás Gruborovics, hela laget försvarade bra, säger Dujilo.
Vem av mittbackskollegorna han helst vill ha bredvid sig på söndag låter han vara osagt.
– I vissa situationer är det bättre med Dima, i andra är det bättre med Médoune. Kanske det är dom som spelar med varandra och jag som sitter på bänken, vem vet.
Voloshyn tar gärna plats i mittlåset. Under veckan har han besvärats av ryggvärk men han tror han ska vara återställd till på söndag.
– Då ska jag kunna gå för 100 procent.

Många språk
Ett av problemen i försvarspelet har enligt Dujilo och Voloshyn varit bristen på kommunikation.
Pekka (Lyyski) säger att vi måste kommunicera hela tiden. Vi måste bli bättre på det.
Är det svårt ni i laget talar så många olika språk?
– Ibland. Men fotboll är samma språk överallt i världen.

Koll på Eremenko
Inför söndagens match säger Dujilo och Voloshyn att vinst är det enda som gäller. Lagets sargade självförtroende har blivit bättre efter Oulumatchen och de känner att IFK är på rätt väg.
– Vi måste försöka glömma det som hänt tidigare. Vi spelade som ett juniorlag mot Tampere när vi tappade en 2–0-ledning och förlorade, men det måste vi släppa nu.
Dujilo och Voloshyn väntar sig en tuff match mot Jaro. Och de vet vilka spelare de måste vara extra uppmärksamma på.
Eremenko Jr (Alexei) och Zézé Venance som spelat i samma lag i Ukraina är duktiga, konstaterar Voloshyn.
– Eremenko gjorde två mål och passade fram till ett senast. Dessutom är han en landslagsspelare. Då vet man att han är bra. Vi måste se upp med honom, tillägger Dujilo.

Text och foto: MALIN LUNDBERG