Första poängen på hemmaplan

ISHOCKEY. För första gången någonsin kunde åländsk publik bevittna seriespel i tjejhockey i Islandia. IFK Mariehamn plockade den första poängen i historien mot Hofors HC.
– En riktig kämpainsats, säger tränaren Kim Wasström.

Redan innan matchen mot Hofors HC är en minut gammal, är IFK Mariehamns Terese Karlsson väl framme på högerkanten och skjuter sitt första skott på mål, men målvakten är med och plockar in pucken i handsken.
Istället kan gästerna ta ledningen efter 3.15 minuter när pucken glider in längs insidan av stolpen precis utanför målvakten Emma Danielssons räckvidd. 0–2 kommer bara 30 sekunder senare, ett mål som som letar sig in vid en stressad situation framför mål. Vid tiden 8.55 gör en av de gästande tjejerna en snygg soloåkning över halva planen och lyfter enkelt in pucken och det finns inget för burväktaren att göra.
Trots tre mål i baken, ger Grönvitt inte upp. Sju sekunder efter senaste målet, direkt efter tekning vid mittpunkten, drar sig Lenita Kjäll lös och drar in reduceringen 1–3. Innan periodpaus tilldelas IFK en straff sedan Tanja Mattsson blivit nerdragen i en frilägessituation. Hon tar på sig uppgiften själv, men målvakten är påpassligt framme och räddar.

Hejande publik

Blott 38 sekunder gammal är andra perioden när Terese Karlsson åter får fart på skridskorna och lyfter upp pucken högt i nätet bakom Hofors målvakt. IFK har ångan uppe och sätter stor press på motståndarna och är länge betydligt närmare en kvittering än Hofors är ytterligare ett ledningsmål.
Och visst kommer den. När klockan står på 11.32 är Karlsson åter framme. Hela vägen från eget mål för hon pucken upp till anfallszon och sprättar in den mot mål där väktaren inte får kontroll över pucken, utan den studsar in mellan knäskydden på henne.
Den cirka tjugo personer stora publiken av entusiastiska släktingar och vänner ropar, hejar och hjälper IFK-tjejerna att bibehålla resultatet ända tills slutsignalen går.
– Vilken upphämtning! Lagen var ganska jämna, men vi gjorde en riktigt kämpainsats, berömmer tränaren Kim Wasström.

Flera individer
Senare på eftermiddagen mötte mariehamnarna Norrsundets IF där det blev förlust med 1–6. Hemmalagets mål stod Terese Karlsson för.
– De är för bra helt enkelt, vi har förlorat mot dem förut. Vi var heller inte lika disciplinerade mot dem, men med tanke på motståndet var det en hyfsad match. Vi hade 1–1 i periodpausen, men sedan barkade det, orken tröt.