DELA

Förhandlingar med Hachilensa har startat

FOTBOLL. Clive Hachilensas insats i lördagens match mot KooTeePee räckte för att övertyga IFK-ledningen om hans kvaliteter. Under måndagen inleddes förhandlingar mellan IFK Mariehamn och Hachilensa om framtiden.
Clive Hachilensa bjöd på publiken på dribblingar, rivigt spel på sin högerkant och dessutom ett mål i lördagens ligamatch mellan IFK Mariehamn och KooTeePee. För sin insats belönades Hachilensa efter matchen med utmärkelser som planens bästa spelare. Under måndagen kom nästa belöning i form av förhandlingar mellan IFK och Hachilensa om framtiden.
– Tanken var att han skulle spela en till två matcher till att börja med, men eftersom han visade redan i första matchen vad han går för inleder vi förhandlingar nu, säger klubbdirektör Peter Mattsson.


Flera alternativ möjliga
Utgångspunkten för IFK Mariehamns spelarjakt under sommaren har varit att laget behöver spelare omgående. Men från IFK:s sida ser man det inte som en omöjlighet att Hachilensa binds upp för en längre tid.
– Det kan bli aktuellt med en sådan diskussion, säger Mattsson.
IFK:s klubbdirektör tillägger dock att det är många faktorer som spelar in i förhandlingarna, däribland ekonomiska, samt spelarens familjesituation.


Hachilensa positiv till att stanna
Clive Hachilensa är själv positiv till att stanna i IFK Mariehamn och gissar att förhandlingarna borde vara avslutade i slutet av veckan. Efter en dryg vecka på Åland trivs han bra och han uppskattar speciellt det mottagande han har fått av sina lagkamrater.
– Jag väntade mig inte det här mottagandet. Det tog emot mig som om vi känt varandra jätte länge, säger Hachilensa.
Det första intryck Hachilensa fick av finsk ligafotboll fick han när han såg matchen Viikingit-IFK Mariehamn från läktaren. Den bild han fick var inte helt övertygande men efter en spelad match beskriver han nivån på finsk fotboll som bra.
– Man ser inte från läktaren hur tufft det är att spela. Man måste vara förberedd, säger Hachilensa, som föga överraskande beskriver den finska fotbollen som fysisk.


Ingen energi på Tembo
Värvningen av Hachilensas landsman Andrew Tembo har dragit ut på tiden och verkar för tillfället att läggas på hyllan. Det svalnade intresset för Tembo från IFK:s sida beror på förutom visumkrånglet på förhandlingarna med Hachilensa.
– Jag sätter ingen större energi på den situationen just nu, säger Mattsson angående värvningen av Tembo.
Matsson avskriver dock inte Tembo helt, utan berättar att han kan bli aktuell när man börjar se över nästa års trupp.

MARTIN PORTIN

martin.portin@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK