Förarglig förlust för IFK

FOTBOLL. IFK Mariehamn var på intet sätt underlägsen Tampere United när de möttes i går kväll. Tvärtom, spelade de stundtals ut förra årets ligavinnare.
Trots det blev det inga poäng för IFK. Viktiga poäng de behöver för att slippa kvala.
Det började trevande för båda lagen. Inte minst för IFK. Regnet och blåsten ställde förstås till det och den större planen som IFK inte riktigt kunde anpassa sig spel till i den första halvleken. Och så Henri Myntti förstås.
I den 16 minuten kommer han fri efter svajigt försvarsspel från IFK:s håll. Han lyckas i det närmaste omarkerad skjuta in bollen mellan benen på Simon Engqvist i IFK:s mål. Och i slutet av halvleken är han så nära att dryga ut till 2–0, men Simon Enqvist gör en jätteräddning, där han dock inte klara att hålla bollen i första läget. Men returen tar han skickligt tillvara på själv.
– Visst är Myntti giftig i luften och i boxen. Men överlag tycker jag vi hade bra kontroll på honom. Det var snarare så att vi inte utnyttjade ytorna i början. Vi var helt enkelt sämre i första halvlek än i andra, säger André Hansell som spelade från start i går efter att ha suttit på bänken de senaste matcherna.

Hög press
I andra halvlek sattes Wilhelm Ingves in på topp i stället för Ukeyima Akombo. Och det blev en riktig kraftinjektion och IFK satter full press direkt.
Arash Bayat sätter sånär bollen i temperemålets högra hörna med ett stenhårt skott på 25 meters avstånd. Men Mikko Kavén i tamperemålet slänger sig och lyckas nätt och jämt peta bollen utanför. 20 minuter senare får Ingves bollen i straffområdet men nu är det verkligen vinden som ställer till det. Bollen rycker fram och tillbaka i luften innan den tar fel kurs – precis utanför stolpen.
– De blev alldeles för kompakta centralt vilket gjorde att vi kunde använda kanterna mycket bättre. I andra halvlek spelade vi riktigt bra och stundtals spelade vi till och med ut dem totalt. Det är bara synd att vi inte gjorde mål, säger Hansell.

Kanonräddningar
Den hårda pressen framåt öppnade så klart också upp för ytor bakåt. Men Simon Enqvist spelade upp sig rejält efter baklängesmålet i början av matchen och gör några förstklassiga räddningar och tillåter inte Tampere att dra i från, utan matchen slutar 1–0 fördel Tam United.
– Det är aldrig kul att förlora. Men vi spelade bra vilket betyder något inför de två sista matcherna, säger Hansell.
Men huruvida han har spelat till sig en ordinarie plats i de två avslutande matcherna efter gårdagens insats ville han inte spekulera i.

Oförändrat i kvalstriden
Avståndet på fyra poäng mellan IFK och KuPS, IFK:s giftigaste konkurrent om fortsatt spel i herrligan, består dock i och med att de också förlorade sin match.
Nästa match för IFK är borta mot Lathi om två veckor. Därefter återstår bara en match och den spelas på WHA den 28 oktober. Motståndare då är guldjagande Honka vilka garanterat kommer att ge IFK hård match. En spännande historia att se fram emot alltså.