DELA

Finskt och brittiskt i topp när ”maran” gjorde comeback

MARATHON. Åland Marathons återkomst fick en finsk segrare i herrklassen (Tomi Savolainen) och en brittisk i damditon (Bethany Thompson).
Tävlingens nystart i liten skala uppskattades av den senare.
– Arrangörerna har varit så hjälpsamma. De gav oss till och med skjuts ut till starten, säger Thompson.
Efter att ha lagts på is 2013 gjorde Åland Marathon comeback som tävling under gårdagen med start och mål vid idrottscentret i Godby.
Numera står Ålands idrottscenter som arrangör för ”maran”, och verksamhetschefen John Holmberg myste åt det faktum att Åland Marathon är tillbaka i tävlingskalendern igen.
– Man känner igen flera av deltagarna från tidigare år. Det känns jättebra att vi har ett marathon på Åland igen.
88 löpare kom i mål i Åland Marathon och Åland Halvmarathon.
– Vi har medvetet tagit det lugnt med marknadsföring till det här första året. Vi ville testa banan och se att den funkar först. Sen ska man säga att den inte är gjuten i sten ännu. Det fina vore ju att kunna marknadsföra ett marathon på Åland som går förbi Kastelholms slott eller Bomarsund. Men då måste ju cykel- och gångvägar byggas ut först innan det är möjligt. Men oavsett bana kommer vi att satsa på att marknadsföra Åland Marathon till nästa år, säger Holmberg.
Bansträckningen i går utgick från Ålands idrottscenter i Godby, därefter skedde den första vändningen efter färjsundsbron i Haraldsby (3,5 km) och den andra vändningen i Jomalaby (13,5 km).


Svårt att ”persa”
– Det är ingen bana man slår personligt rekord på. Den är lite mer varierande än den har varit tidigare och inte så platt, säger John Holmberg.
Segraren i herrklassen, Tomi Savolainen, kan intyga hur svår banan är att ”persa” på.
– Jag gillar ju egentligen mer när det är en platt bana. Den här är lite mer kuperad så det går inte så fort, säger Helsingforsbon Savolainen som gjorde sitt sjätte Åland Marathon på tiden 3.00.14 över de 42 kilometerna.
– Det är kul att loppet är tillbaka igen. Åland brukar alltid vara min säsongsavslutning och nu fick jag äntligen vinna för första gången.
Tvåa i herrklassen blev estländaren Veiko Ardell på 3.14.52 och trea slutade Joakim Malmerfelt (Sverige) på 3.15.38.
Damvinnaren Bethany Thompson från England gillade tävlingens småskalighet.


Fick skjuts
– Jag och min man Tesi (Tommaso) bodde på hotell i Mariehamn och tänkte cykla ut till starten i Godby på morgonen. Men vi hade ingen riktig koll på hur långt det var, så arrangörerna hämtade oss och skjutsade oss till starten. Sådant händer inte på andra tävlingar, säger Bethany Thompson som sprang på 3.27.36.
Tvåa i damklassen blev åländskan Heidi Furu (3.36.15) och trea slutade Monique Stalås på 4.00.11.
I damernas halvmara vann Ann-Britt Nilsen från Sverige på 1.41.46, en och en halv minut före landsmaninnan Linda Sernfalk och drygt sju före finskan Outi Ylönen.
Dubbelt åländskt i topp blev det i herrarnas halvmara med Ari Wolff på förstaplats (1.26.27) före Markus Karlsson (1.28.42). Trea blev italienaren Tesi Tommaso.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax