DELA
Foto: Stefan ÖhbergCENTRALA Lagkaptenen Jani Lyyski drömmer om att få leda klubben i hans hjärta till en cuptitel. Poängspelaren Petteri Forsell, till höger om Lyyski, blir instrumental i den jakten.

Finalpotten: 250 000 euro

FOTBOLL. På lördag kan IFK Mariehamn ta sin första nationella titel om laget besegrar FC Inter i cupfinalen.

Förutom segerpremien om 50 000 euro ger ett cupguld också en kvalplats till Europa League där de deltagande klubbarna garanters 200 000 euro.

250 000 euro ligger således i potten – minst.

För därtill kan tv-avtalspengar och sponsorintäkter tillkomma.

IFK:s ordförande Robert Söderdahl:

– Det betyder jättemycket för oss, men samtidigt går inte världen under om vi skulle förlora. Men visst skulle pengarna underlätta jättemycket för vår verksamhet, säger Robert Söderdahl.

IFK:s bokslut för 2014 gav ett minus på 192 658 euro. Året dessförinnan stannade de röda siffrorna vid 50 000.

Även 2015 räknar Grönvitt – med vikande publiksiffror – med ett minusresultat. Trenden måste vända för att det egna kapitalet inte ska ätas upp, oavsett finalresultat på lördag.

– Ja, arbetet med att få den ordinarie verksamheten att gå runt på lång sikt måste fortsätta. Det jobbet kvarstår, även om vi skulle få in de här pengarna.

Så en cupvinst handlar snarare om att täcka förluster än att värva klasspelare?

– Bara för att vi får in en massa pengar kan vi inte börja ta in flera högklassiga spelare. Vi måste tänka på ekonomin först och främst och titta långsiktigt. Det går ju inte att göra minusresultat hur länge som helst.

Läs mer i fredagens Nyan