DELA
Foto: Stefan ÖhbergGÅR FÖR SERIESEGERN Rezgar Amani, till höger i bild i kamp med IFK:s Kristian Kojola, och hans FC Åland går för seger i Rikstrean.

Division II-dörren stängd för FC Åland

FOTBOLL. JBK från Jakobstad tar platsen i division II – och MYPA:s nej tack till Ettan påverkar inte den västra zonen.

Därmed kan FC Åland fokusera fullt ut på division III.

– Målsättningen ligger fast; vi ska gå upp, säger ordföranden Kristian Andersson.
FC Åland slutade tvåa i Rikstrean 2014 och hade högst poängsnitt av samtliga andraplacerade lag i division III i Finland.

Därför närde klubben en förhoppning om att få en gratisplats till division II, för att fylla den lucka som uppstått i det finska seriesystemet efter FC Honkas bortfall.

Men nu kan ålänningarna glömma avancemang och fokusera på ursprungsplanen att vinna division III. JBK från Jakobstad, som slutade åtta i division II i fjol och åkte ur, får behålla sin plats i tvåan.

– Klart att vi har haft förhoppningar, men vi har ändå utgått från att vi spelar i trean i år och det är det vi arbetar med att färdigställa en trupp till. Målsättningen kvarstår att vinna serien och gå upp för egen maskin. Det skulle kännas bättre än att få en friplats, och det har också varit vår plan i flera år, säger FCÅ:s ordförande Kristian ”Kricke” Andersson som också är assisterande tränare för a-laget.

– Och som vi förstår det har Bollförbundet följt de regler som finns och då ska JBK få platsen. Det finns inget att invända mot där. På sätt och viss är det skönt att få en slutpunkt.

Hur påverkar det ert lagbygge?

– Det är klart att det är lite svårare att få kvalitetsspelare till ett division III-lag kontra ett division II-lag. Samtidigt anser vi att vi rent kvalitetsmässigt har ett lag för att vara i toppen av serien redan nu. Vi anser att vi har en god chans, även om det såklart kan bli aktuellt med något nyförvärv till, säger Kristian Andersson.

FC Åland har länge fört samtal med IFK Mariehamn om ett farmaravtal där spelare ska kunna gå mellan klubbarna. Ett sådant samarbete finns redan på juniorsidan.

– Vi får se hur vår division III-plats påverkar IFK:s beslut. Det känns öppet ännu. Bollen ligger hos IFK, men diskussionerna hittills har varit positiva.

Oavsett utgången på klubbarnas samtal kan ”Kricke” och FC Ålands huvudtränare Alexander Semenov glädjas åt att sexton spelare i den 23 man starka truppen finns på plats på Åland under vinterns försäsongsträning.

Ung IFK-trio

En svag öppning på säsongen i fjol stjälpte lagets chanser till serieseger.

– Förutsättningarna i år är bättre än på länge. Vid den här tidpunkten i fjol hade vi sex, sju spelare på träning jämfört med 13-17 nu. Det är klart att det gör skillnad. Vi har haft två svagheter tidigare; den första delen av serien när alla inte har kommit hem från sina studieorter och laget inte hunnit spela ihop sig, och så avslutningen när folk sticker iväg och studerar. De luckorna hoppas vi täppa till nu, säger Andersson och fortsätter:

– Det är alltid ett pussel att få ihop ett lag beroende på vilka som sticker och studerar. Men nu känns det faktiskt stabilt. Vi har fått tre till på träningarna i och med att Filip Lågland, Jonathan Sundman och Nico Henriksson är ett år för gamla för IFK:s a-juniorer den här säsongen och valt att gå till oss. André Karring är tillbaka och John Mattsson blev kvar på Åland över vintern vilket innebär att han kör försäsongsträningen med oss. På det hela taget känns det väldigt positivt.