DELA

FBF presenterade strategiarbete

FOTBOLL. Finlands bollförbund har under det senaste året gjort ett strategiarbete för att föra den finländska fotbollen framåt. Målet är att a-landslagen ska vara topp tio i Europa år 2020.
Efter att strategiarbetet gjorts klart har Finlands bollförbund (FBF) rest runt i Finland för att presentera det för fotbollsfolket. I fredags kom turen till Åland och FBF representerades av chefen för elitfotbollen, Petri Jakonen och landslagstränarna Mika Laurikainen och Ilkka Mäkelä.
Målet med arbetet är att utveckla den finländska fotbollen och slutmålet är att både herr- och damlandslaget ska vara bland de tio främsta lagen i Europa år 2020.
– Allas näsor har pekat åt olika håll men nu måste vi samarbeta för att bli bättre, säger Jakonen.
Finland ligger långt fram i den så kallade gräsrotsfotbollen men på toppnivå har det varit svårt, speciellt på herrsidan där landslaget aldrig kvalificerat sig till ett EM eller VM på seniornivå.
Långsiktighet har varit något som saknats inom fotbollen i Finland, men det ska det bli ändring på.
– Förbundet har funnits i över 100 år och man har nästan alltid bara tittat två år fram i tiden. Nu måste vi titta längre fram, säger Jakonen.
IFK Mariehamns Mikael Granskog säger att klubbarna har ett stort ansvar för utvecklingen.
– Det här måste jobbas med från lägsta nivå. Det ska inte bara komma direktiv uppifrån. Gör klubbarna ingenting utvecklas inte finländsk fotboll, säger han och fortsätter:
– Det här är inga nyheter. Det har pratats om det i många år, men nu ska det genomföras.
På Åland ska fotbollen utvecklas genom samarbete mellan alla föreningar. Det ska bli en ökad satsning på ledare och ökad närvaro ute på fältet av heltidsanställda tränare. En satsning på individuella talanger och elitverksamhet ska även göras.
– Vi behöver få till ett samarbete bland föreningarna som gynnar hela Åland, säger Granskog. (ds)