DELA

EM-ENKÄTEN: ”Vinst mot Irland – sen kör vi över Italien”

FOTBOLL. Ålänningarna om sina favoritlag i fotbolls-EM.

 

”Får gåshud av La Marseillaise”

Grupp A: Frankrike, Albanien, Rumänien, Schweiz

Christophe Jordan, bor i Jomala Önningeby. Uppväxt i Stockholm, men tillbringade somrarna på sin farfars vingård i södra Frankrike i närheten av Bordeaux

Frankrike nämns i favortidiskussionen tillsammans med Spanien och Tyskland. Känns det rimligt?

– Absolut! Hemmaplan kan för många bli en börda men fransmännen blir bara stärkta. När 40 000 fans vrålar ur sig La Marseillaise (frankrikes nationalsångg, reds. anm.) så kommer de höja sin nivå ytterligare och jag kommer få gåshud på kuppen. Men tyvärr så kommer Gary Linekers citat: ”Fotboll är en enkel sport. 22 man jagar en boll i 90 minuter, och sedan vinner alltid Tyskland” att gälla även detta EM.

Interna bråk har skakat Frankrike i såväl VM 2010 som EM 2012 – har landslaget kommit till rätta med problemen när bråkstakar som Samir Nasri och Hatem Ben Arfa inte är med i truppen?

– Det känns som historia nu. Den enda jag saknar i truppen är Karim Benzema – men efter alla skandaler så kanske det är bäst att han sitter hemma framför TV:n och tittar på fotboll trots allt.

Senast ni arrangerade VM på hemmaplan blev det guld 1998. Hur stor kommer pressen att vara på Les Bleus i sommar?

– Klart att pressen kommer att vara stor. Det kommer bli tufft för alla länder. I år har vi 24 lag i EM vilket är mer än tidigare. Det gäller att hålla en väldigt hög lägstanivå i många matcher. Blåbärsnationerna klarar inte det så jag tror att vi får se en hyfsat klassisk trojka med Tyskland, Frankrike och Spanien i topp när EM är över – eventuellt kan Belgien överraska.

FRANKRIKE

Tidigare EM-meriter: Guld 1984 och 2000.

Förbundskapten: Didier Deschamps.

Största stjärna: Paul Pogba, Juventus.

 

”Vill inte se Rooney i startelvan”

Grupp B: England, Wales, Slovakien, Ryssland

John Knight, Mariehamnsbo från London

”50 Years of Hurt” – är 2016 året då ni äntligen bryter förbannelsen och vinner ert första stora mästerskap sedan VM 1966?

– Laget har en del kanoner i offensiven där jag tror att Harry Kane, Jamie Vardy och Dele Alli kan bli en överraskning för motståndarna. EM blir deras första stora mästerskap, och de har ingenting att frukta. Däremot känns mittfältet rätt slätstruket, och vårt mittförsvar är det sämsta jag sett under alla år jag följt England. Det känns som att vi måste ösa in mål i varje match för att kunna vinna, och det tror jag inte att vi gör. Sviten förlängs; det blir 52 år av smärta tills nästa mästerskap är jag rädd.

Profilerna från Englands ”Gyllene generation” har lämnat landslaget, frånsett Wayne Rooney. Men med tanke på konkurrensen, är Man United-stjärnan ens ett namn för startelvan i EM?

– För egen del hade jag inte startat med Rooney. Jag vill se Kane och Vardy på topp med Alli som släpande anfallare. Jag tycker att vi kan ha Rooney som inhoppare, utifall att spelet låser sig. Men med det sagt tror jag inte Roy Hodgson ser saken på samma sätt. Han kommer att välja att starta med Wayne och sen spela Vardy eller Alli i en för dem obekant position. Mycket tyder på att han kommer att spela Vardy på en kant.

Efter år av bolltrillande possession-spel under Sven-Göran Eriksson och Fabio Capello osar det fart och ungdomlig frenesi över England 2016. Har The Lions hittat tillbaka till rötterna under Roy Hodgson?

– Roy är en pragmatiker, och organisation går före flärd. Men i ärlighetens namn var vi aldrig när att vinna något under Sven och Fabio, vars lag underpresterade. Kan hända att Hodgsons metoder blir vinnande, jag försöker åtminstone övertyga mig själv det… Men som alla vet vinner bara England när man har West Ham-spelare i laget. Hodgson har inte lärt sig av historien!

ENGLAND

Tidigare EM-meriter: Brons 1968, semifinal 1996*.

Förbundskapten: Roy Hodgson.

Största stjärna: Wayne Rooney, Manchester United.

*Efter EM-slutspelet 1980 har det inte spelats några bronsmatcher. De två lag som slagits ut i semifinal har setts som delade treor i mästerskapet. I EM 2012 beslöt dock Uefa att för första gången dela ut bronsmedaljer till semifinalförlorarna.

 

”Polen kan bli en stor överraskning”

Grupp C: Tyskland, Nordirland, Polen, Ukraina

Stanislaw Kolodziejczyk, Mariehamnare från Białogard

Polens storhetstid var på 70- och 80-talen med OS-guld och VM-medaljer och storstjärnor som Grzegorz Lato och Zbigniew Boniek. Därefter har framgångarna låtit vänta på sig. Men är den ”sovande jätten” på gång igen nu i världsfotbollen?

– Det är svårt att svara på varför det gick så dåligt under så lång tid. Kanske för att vi saknat stora stjärnor eller bra tränare de senaste 40 åren, kanske för att vi har haft otur. Men nu har vi flera väldigt bra spelare och en riktigt bra förbundskapten i Adam Nawałka. Och så är självaste Boniek chef för Polska fotbollsförbundet. Jag hoppas att vi kan få mer flyt nu också.

Blaszczykowski, Krychowiak och Lewandowski – det är stjärntätt i Polen. Men vilken ”doldis” ska vi hålla koll på i landslaget under EM?

– Definitivt Arkadiusz Milik (anfallare i Ajax). Nästan alla i Polen tror att han är den nye Lewandowski. Sen har vi Piotr Zieliński (mittfältare i Empoli) som kopplas ihop med Liverpool och Borussia Dortmund. Båda klubbarna vill ha honom redan till nästa säsong. Kamil Grosicki (mittfältare i Stade Rennais) är en annan väldigt ambitiös spelare att hålla koll på i EM. Laget i stort känns mycket intressant, det finns flera andra stjärnor som spelar runtom i Europa och unga killar från polska ligan.

Med stjärnspelare som de ovan nämnda och ett EM-kval där ni bland annat slog världsmästarna Tyskland; är Polen rent av en ”dark horse” i sommarens slutspel?

– Vi kan bli det. Jag hoppas att vi ska gå hela vägen till final (skratt). Så här starkt landslag har vi inte haft på många år. Spelarna har tränat och spelat ihop länge och trivs jättebra i gruppen. Förhoppningsvis kan Polen bli en stor positiv överraskning i Frankrike.

POLEN

Tidigare EM-meriter: Med i gruppspelet 2008 och 2012.

Förbundskapten: Adam Nawałka.

Största stjärna: Robert Lewandowski, Bayern München.

 

”Ett mirakel om vi lyckas i EM”

Grupp D: Spanien, Tjeckien, Turkiet, Kroatien

Güngör Taspikar, Mariehamnsbo från Istanbul

VM-brons 2002 och EM-semi 2008 – men inte mycket sedan dess. Vad tror du Turkiet – som kvalade in till EM som grupptrea(!) – kan göra i Frankrike när landslaget nu spelar sitt första stora mästerskap på åtta år?

– Dagens turkiska landslagsspelare är inte så duktiga. Det skulle vara ett mirakel om vi lyckas göra bra ifrån oss i EM. Vi var bättre för några år sen än vad vi är i dag.

Truppen består till stora delar av inhemska spelare, men har också utlandsproffs som Nuri Sahin, Hakan Calhanoglu och Arda Turan. Hur mycket betyder era internationella stjärnor för laget?

– Mycket. Tack vare våra internationella stjärnor kan vi spela ett spel som påminner om den moderna världsfotbollen. Sahin, Calhanoglu och Turan ökar våra chanser, utan dem vore laget ganska svagt.

Turkiska landslagsfans hör till de mest passionerade i Europa. Hur stora krav kan ni ställa på landslaget i årets EM?

– Vi kan väl förvänta oss att landslaget ska göra sitt bästa och svara för en bra insats. Turkiska fotbollssupportar är ambitiösa, och matcherna är väldigt viktiga för dem. Jag minns att det för häromåret var förbjudet för män att gå och titta på Fenerbaches hemmamatcher, det var bara kvinnor och barn som var välkomna. Turkiska killar tar det mycket allvarligt och blir arga eller ledsna om vi förlorar. Själv skulle jag aldrig kunna sitta och titta på en fotbollsmatch från början till slut. För mig kvittar det om vi vinner eller förlorar. Jag kanske är konstig, men jag tycker att fotboll är den tråkigaste sporten i världen (skratt).

TURKIET

Tidigare EM-meriter: Semifinal 2008.

Förbundskapten: Fatih Terim.

Största stjärna: Arda Turan, Barcelona.

 

”Vinst mot Irland – sedan kör vi över Italien”

Grupp E: Belgien, Irland, Sverige, Italien

Bobbie Friberg da Cruz, IFK-back från Göteborg

Efter ”shajning” och ett evigt roterande i startelvan gick Erik Hamrén tillbaka till grunderna när Sverige slog ut Danmark i playoff. Är det så vi får se Blågult i sommar; med ett stenhårt arbetande kollektiv – och en matchvinnande Zlatan Ibrahimovic längst fram?

–Ja, den typen av spel tror jag att vi kommer att få se. Det har ju tagit oss hit till EM så det är onödigt att ändra på något nu.

Italien och Belgien låter minst sagt respektingivande – och Irland lär bli mer kamp och kramp än skönspel. Vad tror du om Sveriges möjligheter i grupp E?

–Jag ser faktiskt Sveriges möjligheter som ganska stora. Första matchen mot Irland blir ju helt klart en nyckelmatch, men med vinst där och att vi sen kör över ett överskattat Italien så är vi klara för slutspelet.

Zlatan är given etta; vad kommer sedan? Vem kan bli en svensk EM-joker i Frankrike?

–För mig så är Emil Forsberg given tvåa i det svenska landslaget. En härlig och kreativ spelare som kan göra det där lilla extra med bollen. Jokern blir helt klart Victor Nilsson Lindelöf. Förhoppningsvis så får han det där genombrottet vi svenskar går och väntar på.

SVERIGE

Största EM-meriter: Semifinal 1992.

Förbundskapten: Erik Hamrén.

Största stjärna: Zlatan Ibrahimovic, PSG.

 

”Lasse for President”

Grupp F: Portugal, Island, Ungern, Österrike

Páll Eiríkur Kristinsson-Granholm, Jomalabo från Reykjavik

Lasse Lagerbäck är helgonförklarad på Island efter att ha tagit er till EM. Blir han president om ni går vidare från gruppspelet?

– ”Lasse för President” – rörelsen har varit i full fart redan sedan han tog landslaget till playoffspel om VM-plats i Brasilien 2014 (förlust mot Kroatien, reds. anm.), eller tills tråkiga och fotbollsfientliga jurister påpekade att han saknar isländskt medborgarskap. Men statsministerposten blir ledig i höst…

Playoffspel om en VM-plats 2014 och nu EM för lilla Island – med blott 330 000 invånare – som aldrig varit i närheten av stora mästerskap tidigare. Vad är det egentligen som har hänt de senaste åren?

– I flera år har fotbollsförbundet lagt fokus på tränarutbildning så att i dag har i princip alla lag i alla årskullar runt om i landet UEFA*-utbilade tränare. Vi skördar frukten av detta initiativ i dag i form av en gyllene generation landslagsspelare. De flesta av dem spelar på högsta nivå runt omkring i Europa. Och sen är Lasses ledarskap grädden på moset.

Storfavoriten Portugal i premiären: bör Island glömma den matchen och i stället lägga allt fokus på nyckelmatchen mot Ungern och avslutningen mot Österrike?

– Isländska landslaget brukar nuförtiden gå för vinst i varje match, oavsett motstånd, men en poäng mot ett starkt portugisiskt lag vore toppen. Cristiano Ronaldo har haft en lång säsong och har han en dålig dag på kontoret är allt möjligt. Med hänsyn till hur starka Österrike är vore det oansvarsfullt att satsa på bra resultat i matchen mot dem. Så länge killarna får sin dos fiskfett och rutten haj inför matchen borde vi klara oss mot Portugal.

ISLAND

Största EM-meriter: Inga.

Förbundskapten: Lasse Lagerbäck.

Största stjärna: Gylfi Sigurdsson, Swansea.