DELA
Foto: Stefan ÖhbergNYFÖRVÄRV? Viktoria Byskata kan bli spelare nummer 15 in i ÅU:s trupp. I går gjorde hon sitt första träningspass med laget. Klubben ska bredda truppen med ytterligare tre namn.

Viktoria – Fotbollsålands nästa Byskata?

FOTBOLL. Åland United har i skrivande stund 14 kontrakterade spelare över säsongen 2016. Tre namn ska komplettera listan över klara spelare, men ett kan snart vara ett faktum.

När laget gjorde sin första träning för säsongen i Eckeröhallen i går fanns Kokkola F10:s Viktoria Byskata, 21, med på planen. Namnet Bykanta är bekant för de flesta som kan Fotbollsåland då hennes bror Patrick patrullerade IFK Mariehamns mittfält i 73 ligamatcher mellan 2012 och 2014.

Kompis med Kotka

– Jag har känt till Viktoria under många år från tiden då jag var regionstränare. Sen fick Gary (Williams, huvudtränare) tips om henne och han tror att hon kan tillföra sådant som vårt lag behöver, säger ÅU:s sportchef Mikael Virta och fortsätter:

– Hon är en klassisk central mittfältare och är duktig med bollen. Men det är en tänkbarhet att hon kan spela i försvaret också, där vi behöver spelare.

Viktoria Byskata har gjort tre ligasäsonger för Kokkola F10 och är nu sugen på ett nytt fotbollsäventyr.

– Jag vill utvecklas som spelare och Åland United är ett bra lag att göra det i. Och så är jag bra kompis med Kaisa Kotka som jag spelade med i Kokkola F10, säger hon.

Har du pratat något med brorsan om Åland?

– Ja, såklart (skratt). Han säger också att Åland är en bra miljö för en fotbollsspelare.