DELA
Foto: PRIVATSIDBYTE Hanna Lönnqvist då det begav sig i Vasa IFK-tröjan. På lördag möter hon sitt gamla lag med Åland United.

Familjärt möte för Lönnqvist

FOTBOLL. Hon var med på resan och blev sånär ligaspelare med klubben i hennes hjärta.

Nu ska Åland United-anfallaren Hanna Lönnqvist sänka moderklubben Vasa IFK.

– Jag får anstränga mig mer på att tänka bort att det är mina kompisar vi möter.
Hanna Lönnqvist, 20, är VIFK:are sedan barnsben. Hon började som sjuåring och var sedan med om resan som tog a-laget från division II till ligan.

Anfallaren svarade för 41 mål under sina två division I-säsonger då Vasa slutade på andraplats två år i rad. Efter fjolårssäsongen beslöt hon sig i höstas för att lämna Vasa för Åland United, och missade därmed chansen att få spela ligafotboll med sin moderklubb. Under vintern fick nämligen Vasa IFK, trots sin andraplats i Ettan, en ligaplats på grund av att Kokkola F10 inte klarade ligalicensen.

– Visst hade det varit speciellt att få spela ligan med Vasa, men jag hade nog tagit samma beslut även om jag vetat att de skulle ha gått upp. Jag utvecklas mer i Åland United, säger Hanna Lönnqvist.

Och med tanke på nykomlingens mardrömsöppning i ligan ter sig inte flytten så dum. Vasa är tabelljumbo efter tre raka förluster och 0–16 i målskillnad. På lördag möts lagen på WHA, men Hanna Lönnqvist vill inte spekulera i en eventuell målfest mot sina forna lagkamrater.

– Går vi inte in med en 100-procentig inställning så släpper vi in dem i matchen. Man ska aldrig underskatta ett lag och vi gör det inte heller mot Vasa.

Vad tror du om matchbilden?

– Kanske att de faller tillbaka lite och försöker spela upp på sina anfallare när de får chansen. De är ganska snabba. Vi ska ligga tajt på dem och visa vilka som styr matchen.

Hur blir det att möta dina kompisar?

– Jag försöker att se det som ett motståndarlag som alla andra. Vi kommer att vara kompisar före och efter matchen, inte under den. Men visst, jag kanske får anstränga mig för att tänka bort att det faktiskt är mina kompisar jag spelar mot.<”Byline e-post”>