DELA

Exit för Forsell och Kojola – värsta scenariot för IFK

FOTBOLL. Bobbie Friberg da Cruz gjorde klart med en fortsättning i IFK Mariehamn i går.
Med sexton spelare klara är klubben på god väg till målet om tjugo – men ett par tunga förluster kan ställa till det.
– Försvinner Petteri och Kristian i januari kan det bli svårt att hitta andra finska spelare, säger IFK:s klubbdirektör Peter Mattsson.
IFK Mariehamn har sexton spelare klara i sin trupp till 2015 års säsong efter att försvararen 32-åringen Bobbie Friberg da Cruz i går förlängt sitt kontrakt med ett år efter en lyckad säsong med 32 spelade matcher under sin första ligasäsong i Finland.
Till truppen räknas även målvaktstränaren Johan Sundman, som fungerar som backup till trion Otso Virtanen, Walter Viitala och Marc Nordqvist.
Lagom till när försäsongen drar i gång på allvar i januari hoppas klubbdirektören Peter Mattsson att en trupp på tjugo namn ska kunna spikas.
– Med den budget vi har för nästa år så hoppas jag att truppen ska vara färdig med cirka tjugo namn, eventuellt något till. Så många spelare måste man åtminstone ha under en säsong, säger Mattsson som hoppas kunna göra klart med nya namn inom kort.
– Före den 15 december ska jag förhoppningsvis kunna presentera ett par spelare om allt går som det ska.
Av de spelare från 2014 års trupp som inte har meddelat att de lämnar IFK eller slutar, men som ännu inte tecknat något nytt kontrakt för Grönvitt samtal med.


Räknar bort Solignac
Utom Luis Solignac.
– Det var en lyckträff att vi fick honom på lån den här säsongen. Vi kan bara tacka för den tiden, men han kommer nog att söka sig vidare.
De övriga tre: Tomas Hradecky, David Ramadingaye och Duarte Tammilehto har fört diskussioner med IFK men valt att vänta med att ge besked.
– Bobbie gjorde jag klart med så fort han kom hem från sin USA-semester. De övriga vill fundera lite till, ofta är det ju så med yngre spelare att de vill fara ut i Europa och se över sina alternativ. Därför måste jag jobba ”dubbelpipigt” så att säga, och vara beredd med nya namn under tiden jag väntar på deras besked. Spelarna vet att de tar en risk när de väljer att vänta med att ge besked. Det såg vi på vad som hände med Patrick Byskata i fjol, till exempel.
Kan Byskata bli aktuell igen?
– Nej, vi har inte pratat med honom.
I sammanställningen nedan regogör kvartetten av kontraktslösa IFK:are för sina tankar om framtiden. För IFK är det en fördel att tre av dem är finländare, förutsatt att de väljer att fortsätta i Grönvitt.


Inrikesfostrade spelare
Uefas* regel om inrikesfostrade spelare (så kallade ”homegrown players”) innebär att en ligamatchtrupp till hälften ska bestå utav sådana.
Ett scenario som skulle kunna ställa till det för IFK är om stjärnspelare som Petteri Forsell och Kristian Kojola går till andra klubbar i vinter. Den förre söker en klubb utomlands, den senare har en klausul i sitt kontrakt och får lämna IFK för en utländsk klubb före den sista januari.
– Försvinner homegrown-spelare i januari kan det bli svårt att hitta nya finska spelare i februari då många andra klubbar är klara med sina trupper. Därför får man avvakta lite nu och tänka över hur vi väljer spelare i fortsättningen.
I dagens trupp är tolv av sexton spelare inrikesfostrade, eftersom att även kenyanen Amos Ekhalie räknas dit efter sina ungdomsår i IFK.
I en ligamatch måste varje lag använda sig av åtminstone fyra homegrown-spelare, varav två ska finnas med i startelvan.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax

tfn 528 462

*Uefa=Europeiska fotbollsförbundet