DELA

Europahalmstrået: Fair play

FOTBOLL. IFK Mariehamn missade chansen att ta steget ut i Europa när laget inte nådde fjärdeplatsen i ligan.
Men drömmen lever – om än i miniatyr.
– En Fair play-plats vore passande med tanke på att laget förtjänat den rent sportsligt, säger klubbdirektören Peter Mattsson.
När VPS slog KuPS borta med 1–0 i lördagens avslutande ligaomgång tog Vasalaget död på IFK Mariehamns dröm om en kvalplats till nästa säsongs Europa League.
VPS slutade fyra i ligan, med bättre målskillnad än femman IFK, och förutsatt att ligamästaren HJK också vinner cupfinalen mot Inter på lördag blir det Vasalaget som tar steget ut i Europa 2015. Ett sannolikt svårsmält faktum för många IFK-supportrar, med tanke på att det var VPS som tilldömdes segern i ligaöppningen som IFK vann med 1–0 (eftersom IFK:arna saknat så kallade spelpass i matchen).
Men än lever Europadrömmen för IFK Mariehamn.
Även om den hänger på en skör, skör tråd.
Grönvitt ligger bra till i Veikkausligans Fair play-statistik, vilket skulle kunna leda till en Europa League-plats.
– Vad jag har fått höra låg vi bra till inför de två sista ligaomgångarna. HJK, SJK och VPS är före oss i statistiken, men eftersom HJK och SJK är klara för Europaspel redan och VPS blir det om HJK vinner cupen så går Fair play-platsen i så fall till den som är fyra på listan, säger IFK:s klubbdirektör Peter Mattsson.


”Räknar inte med det”
– Men Bollförbundet ska räkna samman de avslutande omgångarna och sen får vi ett besked om hur vi ligger till. Det var jättejämnt mellan oss och några klubbar till på fjärde plats så jag räknar inte med någonting. Det skulle vara en bonus.
Även om alla ”om” slår in i IFK Mariehamns drömscenario är vägen till Europa väldigt lång.
Förlorar HJK cupfinalen mot Inter tar VPS hand om Fair play-platsen, och även om IFK skulle bli fjärde bästa lag i Veikkausligan när det kommer till Fair play måste Finland först och främst få en plats av Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) innan EL-dörren slås upp på glänt för Grönvitt.
När IFK spelade i Europa League-kvalet 2013 var det på en så kallad Fair play-plats som Finland fått i konkurrens med andra ligor såsom den svenska och norska. Och något år dessförinnan berövades ålänningarna en plats i Europa till förmån för allsvenska Gefle IF.
– Det är en massa saker som ska klaffa så jag räknar inte med Europa nästa år, men det är ju en strimma av hopp i alla fall, säger Peter Mattsson.
IFK Mariehamn gjorde en satsning i år för att nå ut i Europa till 2015 men misslyckades. Dessutom hade laget chansen att få en plats redan i höstens EL-säsong eftersom ligatvåan FC Honka brottades med svåra ekonomiska problem i början av säsongen.


Spelartruppen bantas 2015
– Ser man till att vi har varit nära två år i rad så har vi missat åtminstone en kvarts miljon euro. Det känns tungt. Den här säsongen har vi haft mycket stolpe ut med spelpass och allt möjligt, och skulle vi mot förmodan få en plats i Europa till nästa år känns det ju bra att det är på grund av Fair play. För laget har verkligen förtjänat den platsen rent sportsligt, säger Peter Mattson.
Osäkerheten inför huruvida IFK skulle kunna räkna in Uefa-pengar under nästa år eller ej har försenat Mattsson i sitt truppbygge.
– Normalt skulle jag ha haft samtal om framtiden med spelarna i september och oktober, men den här gången har vi varit tvungna att vänta och se var vi skulle hamna i tabellen. Nu kan vi säga att vi tyvärr måste dra ner på spelartruppen till nästa år.
I dagsläget är sju IFK:are ur dagens trupp klara för nästa säsong, medan spelare som Petteri Forsell, Robin Östlind och Bobbie Friberg da Cruz har en option i sina kontrakt om spel i ytterligare ett år.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax