DELA

Eufori bland hockeyfans när Finland tog VM-guld

ISHOCKEY. Efter 16 års väntan var det återigen dags för ett finländskt VM-guld i ishockey när Finland fullkomligt krossade Sverige med 6–1 i finalen. På Adlon var det fullt med folk som följde finalen, vilt jubel utbröt när slutsignalen gick.
– Det var nog över 100 decibel här när det var klart, säger Jens Kvarnström på Adlon.
En drömfinal var det. Finland tog sig an Sverige i VM-finalen i ishockey i Slovakien. Efter en avvaktande första period tog Sverige ledningen med 1–0 efter mål av Magnus Pääjärvi-Svensson i den andra perioden. Med bara sju sekunder kvar av perioden kvitterade turneringens skyttekung Jarkko Immonen och sedan handlade allt om Finland. Den tredje perioden vann Finland med förkrossande 5–0 och vann alltså VM-finalen med hela 6–1.
– När slutsignalen gick var det ett obeskrivligt liv här inne. Lampskärmar och takplattor föll i golvet men det var det värt. Champagne sprutades över baren, det var en bra fest, säger Jens Kvarnström på Adlon.


Gav upp
Det var helt fullt på Adlon under finalen och det fanns knappt en ståplats ledig. Merparten av tittarna var finländska supporters.
– Det var en svensk kille här men han gav upp när Finland gjorde 3–1, säger Kvarnström.
Under turneringen hade Adlon mycket folk, främst när Finland spelade.
– Under Finlands matcher har det varit bra med gäster och riktigt roligt att vara på jobb, Sverige har inte dragit så mycket folk.

Hur var stämningen under finalen?
– Man hann inte riktigt känna efter för det var så mycket folk och man fick se till att hade mat och dryck. Jag märkte dock när matchen startade och att det blev lite tyst när Sverige tog ledningen. Sedan blev det helt galet när Finland kvitterade. Sedan var det 100 decibel under resten av matchen. Vi kunde knappt prata med varandra i baren, säger Kvarnström.

Hur länge fortsatte firandet efter slutsignalen?
– Det tömdes på folk ganska snabbt här, det var trots allt söndag och arbetsdag dagen efter. Men det var lite liv på gata här utanför och sedan drog de hemåt. Allt som allt hade folk väldigt roligt och stämningen var obeskrivlig. Jag fick se barbröstade vuxna män som grät, sjöng och dansade. De finländska hockeyfansen ville verkligen ha det här guldet, det var efterlängtat, säger Kvarnström.

I onsdagens tidning presenteras vinnaren av Nya Ålands VM-tips.

dan.sjoblom@nyan.ax