DELA

Enkla poäng till JIK i premiären

DIVISION I NORRA
JOMALA IK 3
BROMMA B 0
(25–20, 25–21, 25–11

VOLLEYBOLL. Efter knappt en timme och i tre raka set hade Jomala IK:s volleybollherrar dagens seriepremiär fixad.
– Det kanske inte var det vackraste spelet, men vi spelade lugnt och stabilt, säger JIK:s nyförvärv Mikael Donning om vinsten.
Bromma B har egentligen aldrig varit en svår match för Jomala IK. Men JIK-spiken Marcus Påvals gjorde ändå klart innan matchen att de inte skulle ta ut segern i förskott. I ett tidigare möte lagen emellan höll det nämligen på att straffa JIK rejält, även om de den gången till slut lyckades komma igen.
Så blev det dock inte i dagens match. Med undantag från en lite nervös inledning var JIK aldrig illa ute. Snarare tvärtom. Under i stort sett hela matchen ledde de med tre till sex poängs marginal.
– Vi höll i hop bra. Det fanns kyla i laget och det mesta fungerade bra. Men vi måste nöta grundspelet mer, så att det bli stopp och poängen inte rinner i från oss när vi byggt upp en ledning, säger Marcus Påvals.


Spelar på rutin
Tendensen i matchen var att Bromma tilläts vara med i matchen i de första tio bollarna i varje set sen var det JIK som tog kommandot. Och första set slutat 25–20 till hemmalaget efter att Bromma räddat två setbollar.
Andra set följer i stort sätt i det första setets fotspår och slutar 25–21.
– Vi spelade strukturerat och enkelt. Och vi taggade inte för mycket som vi gjorde i Uppsala Cup förra helgen, utan nu hängde vi upp spelet på rutin, säger Mikael Donning som efter åtta års spel i Uppsala Volleybollsällskap åter är tillbaka i moderklubben JIK.


Överlägsen avslutning
I tredje och avslutande set drog JIK i från direkt och spelade till sig tretton set- och matchbollar. Men det räckte med en för Mikael Donning som enkelt tippade bollen över nätet och säkrade i och med det den första segern för säsongen.
– Jag tycker det mesta fungerade bra. Blocket satt liksom servreturerna och jag tycker även att vi servade bra, säger han.
Liksom för JIK:s damer som i går vann sin premiärmatch i Vikingahallen slutade hemmapremiären lika säkert för herrarna.
– Det var bra för nerverna att börja hemma. Och turligt nog spelar vi även nästa hemma, säger Påvals.
Nästa match spelas i Vikingahallen den 18 oktober och då är det Teknikum som kommer över till Åland från Uppsala. Ett lag de nyligen slog i just Uppsala Cup med 2–0 i set.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax