DELA
Foto: Stefan Öhberg

En timmes löpning ska ge föreningar extra klirr i kassan

ALLMÄNT. Ett nytt projekt ska hjälpa föreningar att samla in pengar till sin verksamhet. 25–26 september arrangerar IF Fram ”En timme för idrotten”. – Det har varit ett tufft ekonomiskt år för många, säger IF Frams verksamhetsledare Kristian Karlsson.

Om en knapp månad går IF Frams projekt ”En timme för idrotten” av stapeln. Projektet ämnar hjälpa föreningar att samla in pengar till sin verksamhet och förberedelserna har redan dragit i gång.

Föreningarna som vill delta i evenemanget anmäler sig via IF Fram och tilldelas då en eller flera listor där föreningarna själva sen ska samla namn på sponsorer.

Under helgen 25–26 september kommer föreningarna sen att springa eller gå under en timme för att tjäna in den överenskomna sponsorsumman.

Bidragsgivaren, eller sponsorn, betalar den överenskomna summan per fiktivt varv (400 meter) eller som en engångssumma.

– Projektidén baserar sig på det tidigare ”Ärevarvet” som brukade anordnas på Åland, förklarar IF Frams verksamhetsledare Kristian Karlsson.

– Skillnaden är att vi den här gången kan stå för alla administrativa kostnader så att föreningarna får 100 procent av de pengar de samlar in.

”Många bäckar små”

Karlsson förklarar att idén till evenemanget kom i samband med coronapandemin.

– Vi kommer från ett år med många inställda evenemang. Då man inte har kunnat genomföra tävlingar, matcher eller seriespel så har både idrotten och ekonomin blivit att lida. Det har varit ett väldigt tungt ekonomiskt år för många föreningar.

– Många sponsorer har haft förståelse men självklart har det varit högt tryck. Vår tanke nu är ”många bäckar små” då både företag och privatpersoner kan ställa upp som bidragsgivare och bidragssumman inte behöver vara så stor.

En timmes löpning

Det är redan är många föreningar som har hört av sig till IF Fram med frågor. Framför allt är det lag som vill genomföra evenemanget tillsammans med Karlsson menar att vem som helst kan ställa upp för sin förening.

– Det enda kravet är att föreningen man ställer upp för måste vara medlem i Ålands idrott.

– Man får avverka timmen helt på egen hand men en förhoppning vi har är ju att det ska bli lite av ett jippo. Det skulle vara roligt om folk skulle samlas som en grupp och springa eller gå tillsammans.

Själva ”timmen” kan genomföras när som helst och var som helst under lördagen eller söndagen. Den måste bara vara sammanhängande.

– Man kan köra stafetter eller ha en person som springer i en timme eller ha hela laget att springa i en timme eller dela upp tiden mellan deltagarna på något annat sätt. Nästan allt funkar, förklarar Karlsson.

Karlsson påpekar även att han välkomnar alla som har frågor att höra av sig till IF Fram.

– Jag förstår att konceptet inte är solklart för alla, speciellt inte om man inte är bekant med det sen tidigare.

Vad har ni för mål?

– Framför allt så har vi som mål att få med så många föreningar som möjligt. Men sen hoppas vi ju självklart att vi själva ska kunna delta i evenemanget, dels via våra lag inom föreningen men också inom styrelsen.

– Vi har inte egentligen någon ekonomisk målsättning. Detta blir ju lite av ett test för oss men vi hoppas ju självklart att det blir lyckat och att det i så fall kan bli ett återkommande evenemang.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp