DELA

En dröm kan bli verklighet

FOTBOLL. Fokus, ambition och en del nerver.
Med tanke på att Åland United i helgen har chansen att säkra den finska damligatiteln, är det kanske inte helt oväntade ingredienser i Åland United just nu.
Nyan träffade Kati Nyman, Jannica Tjeder, Elin Nilsen, Maria Rönnbäck och Sarah Engblom i omklädningsrummet och snackade guldchansen, framgångarna och hur de laddar in för morgondagens match mot HJK.
Tänk er följande: Det är lördag 12 september och klockan är 17.00. Ni tågar in på Markusböle. Matchen mot HJK ska just börja. Vad är det för tankar som går genom era huvuden då?
Jannica: – Att det ska bli kul med en toppmatch!
Elin: – Att vara som bäst och att vi vinner!
Sarah: – Det kommer bara att vara positiva tankar. Vi vet ju hur bra vi kan spela och så tänker jag att jag själv ska göra en bra match.
Kati: – Att vi ska fokusera på matchen och nu kör vi!
Elin: – Och innan varje match så brukar ju du Kati skrika ”nu gör vi bara snygga mål!”. Det har blivit en tradition så det måste du göra igen.
Maria: – Att jag ska vara så fokuserad som jag är inför varje match.
Men Maria, du som varit så stabil i ÅU:s mål och knappt släppt in några mål, finns det inga orostankar om att bollarna ska börja trilla in?
– Nej, det går inte att tänka så.
Trots att ni är obesegrade så här långt på säsongen har det varit en tuff säsong med hårdare träning än tidigare. Har ni krafter kvar att prestera på topp de resterande fem matcherna?
Maria: – Nu är vi ännu mer motiverade. Klart att vi vill vinna guld.
Elin: – Vi har ju spelat 17 matcher så det är klart att man är lite slut vid det här laget. Men vi är starka och det tycker jag att vi har visat.
Jannica: – Jo, det har vi och det viktiga är att vi klarar av att fokusera.
Hur mycket tänker ni på att guldet snart kan vara säkrat?
Elin: – Det låter så stort och det är klart att man hoppas på det. Men samtidigt känns det som att media fokuserar på det mer än vad vi själva gör.
Sarah: – Det är lite overkligt. Därför är det knappt så att man fattar det.
Så ni sitter inte och räknar i tabellen på vad som krävs för att ta hem guldet?
Elin: – Först och främst gäller det för oss att vinna. Vi vet att det blir en tuff match. HJK är ett bra lag.
Maria: – Det där med att räkna sköter ju ni i media bra. Men visst läser man det ni skriver, så är det.
Elin: – Det har hela tiden varit så overkligt, men nu börjar man fatta att allt snart är slut och att det blir medalj för oss.
Sarah: – Klart att det är kul om det avgörs i helgen men det är roligare om det avgörs genom att vi vinner och inte för att Honka förlorar.
Jannica: – Men vill de förlora så är det väl bara att tacka och ta emot.
Hur svåra tror ni att HJK blir i morgon?
Sarah: – Vi har slagit HJK tidigare den här säsongen. Och vi har visat att vi är bra när det gäller.
Maria: – Det känns alltid lite extra när man möter HJK och Honka. Men jag tror mer att HJK och framför allt Honka kommer att vara nervösa för det är de som har pressen på sig.
Är ni oroliga för att ni ska börja förlora poäng nu mot slutet av säsongen?
Jannica: – Nej, när vi förlorade poäng mot KPV så reste vi oss redan följande match. Jag tror alla var sugna på revansch då. Och nu vill vi inte tappa några fler poäng.
Varför är Åland United så bra i år?
Sarah: – Vi är ett riktigt starkt gäng.
Kati: – Ja, och vi trivs så bra tillsammans hela laget.
Sarah: – Mycket har nog att göra med att vi har spelat hela säsongen tillsammans. Förra året anslöt många mitt i säsongen och då är det svårare att spela ihop.
Jannica: – Men samtidigt är vi en liten trupp vilket gör att det inte bli små klickar. I stället håller vi ihop och alla får vara med och spela. Det är sällan som någon bara får sitta på bänken.
Elin: – Jag tror det betyder mycket för alla att få vara delaktiga i framgången.
Hur laddar ni inför matchen mot HJK?
Elin: – Vi har den sämsta uppladdningsskivan man kan ha.
Kati: – Nej, den är ju bra.
Elin: – Det finns ingen som tycker om den!
Jannica: – Men vi vägrar att byta den för vi har haft den hela säsongen. Hittills har det ju gått bra, och byter man nu vet man aldrig vad som händer.
Vad är det för låtar på skivan?
Elin: – Väldigt blandat. Men Frida (Thilén) till exempel har valt en låt med Sarek för att reta Maria (Rönnbäck) för att hon är från Norrland.
Maria: – Själv har jag valt Metallica. Det gillar jag.
Sarah: – Och precis innan vi går in på plan så spelar vi Åland United-låten.
Minns ni när ni började ana att det här faktiskt kan leda till en medalj?
Kati: – När vi spelade borta mot Honka och vann med 4-0.
Elin: – Det var det första stora testet. Plus när vi spelade borta mot HJK och vann. Sen var det väl när allt bara satt. När vi började ha sådant flyt som man inte har annars, till exempel att vinna med 9-0.
Maria: – Ja, det var verkligen stolpe in.
Om ni säkrar guldet nu i helgen hur skulle ni fira det?
Elin: – Vi ska inte ta ut något i förskott eftersom vad som helst kan hända. Vad vi vet är inget firande bokat ännu heller, utan vi väntar nog med det. Men det skulle verkligen vara ett minne för livet, och inget som jag hade räknat med när jag tackade ja till att spela i Åland United.

Text & foto: MARIA NYKVIST