DELA

Efterlängtad seger för IFK hockey

VÄSTKUSTLIGAN, DIVISION III
IFK MARIEHAMN 8
LÄKI 3
(3–1, 2–1, 3–1)
ISHOCKEY. Den första segern satt långt inne. Men så i den sjätte omgången kom fullträffen. Med besked dessutom.
– Äntligen. Till skillnad från de tre senaste matcherna var det vi som hade stolpe in i kväll, säger Mats Clemes om lördagens hemmaseger i Islandia.
Det har varit en tung start på säsongen i för IFK Mariehamn. Inför lördagens match var facit fem förluster på fem spelade matcher.
– Även om vi inte pratat om det utåt har frustrationen varit stor i laget. För trots att vi spelat bra de senaste matcherna har vi inte gjort mål, säger Mats Clemes.
Men i lördagens match mot LäKi kom så segern de väntat på. Och målskyttet släppte rejält – klara 8–3 slutade mötet.
– Alla skötte sig super i dag. Vi var fokuserade och det här var verkligen en förlösande seger för pojkarna, säger lagets tränare Mikael Rosbäck.


Tidig ledning
Och IFK gick ut offensivt direkt från start. Redan efter 1,36 minuters spel var ställningen 2–0 efter mål av Marcus Englund och Sam Landström.
LäKi bjöd på svagt motstånd och hade svårt att hitta spelet. I den första perioden hade de nästan konstant en spelare i utvisningsbåset, men lyckades dock reducera till 2–1, innan Jim Manselin fastställde första periodens resultat 3–1.


Kritiskt läge
Andra perioden inleddes betydligt mindre dramatisk och spelet jämnades ut något.
Det dröjde till drygt elva minuter in i perioden innan IFK åter fick hål på LäKi:s målvakt Timo Pihlava. Philip Sjöberg är det som gör 4–1 för IFK och i boxplay dessutom.
– Vi hade tur som fick det målet. Det stod och vägde i det skedet och det var ända gången i matchen jag var orolig. Skulle de fått 3–2 i stället skulle de bli svåra att ta. I fjol vände de 4–1-underläge mot oss till vinst 9–5, säger Rosbäck.
Minuten senare drar IFK i från ytterligare. Sam Landström är precis utkommen från utvisningsbåset när han passar fram till Mats Clemes som gör 5–1. Drygt tre minuter senare reducerar Kai Torkkeli för LäKi till 5–2, vilket var ställningen när lagen gick ut i sista perioden.


Ladda om
När drygt fyra minuter är spelade av tredje perioden punkterar IFK och Philippe Thim matchen. Och trots att matchen bjuder på ytterligare tre mål, varav två från IFK – ett vackert mål av en helt frispelad Andreas Stenberg och avslutningsvis av Daniel Sederström som gör sitt andra mål i matchen, gick luften helt ur motståndarna redan vid 6–2-målet.
– De var kanske lite överraskande lama, men nu måste vi försöka ladda om efter den här segern till matchen mot UJK i morgon, vilket inte kommer att bli det lättaste. Eller jo förresten, när det går hål på hakan då är det ett tecken på att det släpper, och det gjorde det i dag, avslutar en lättad och framför allt glad Clemes och pekar sin blodiga men omplåstrade haka.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax