DELA

Efterlängtad ÅM-premiär

SKIDOR. Trots den snöfattiga vintern – på fredag hålls säsongens första officiella skidtävling.
Då avgörs sprint-ÅM i Jomala.
– Och tanken är att köra distansloppet helgen därpå, säger Bo-Erik Söderlund, ordförande i ÅID:s skidutskott.
Under den snöfattiga vintern i fjol hann ÅID med att genomföra ÅM-tävlingar i såväl sprint som distans under en och samma helg. Men ÅM-stafetterna blev aldrig av i blidvädret. Inför årets skidsäsong slopade ÅID sin tävlingskalender, på grund av det osäkra snöläget. Men till helgen avgörs äntligen vinterns första ÅM-tävling vid Ålands skid- och skidskyttecentrum i Jomala när sprinten står för dörren på fredag kväll. Seniorerna kör två varv runt den 600 meter långa banan medan juniorerna avverkar ett. Åkarna kvalar in till final via det inledande tidskvalet.
– Vi vill få i gång tävlandet och sprint funkar bra på den slinga som går att åka i, säger Bo-Erik Söderlund.


”Har regnat bort”
– Konstsnöspåret håller för lite regn och rusk. Men så klart önskar vi att det skulle komma lite mer snö och vara lite kallt så att det går att spåra lite längre sträckor. För två veckor sen kunde man åka 3,5 kilometer, men den slingan har regnat bort.
Hur uppslutningen kommer att se ut på fredag har Bo-Erik Söderlund svårt att sia om, men han hoppas att folk inte ska avskräckas av att det är en ÅM-tävling.
– Man ser många som nöter på i spåret, men det är väl mest motionärer. Förhoppningsvis kommer det många på fredag. Och gärna junioråkare. Att det är en tävling ska man inte ta så hårt, det ska ju vara skoj det här. Jag hoppas inte att nummerlappen ska avskräcka, så allvarligt är det inte.
Går allt som planerat hoppas ÅID kunna kora en ÅM-vinnare på distans helgen den 7-8 februari.
– Vi hoppas kunna genomföra det loppet, även om vi helst ser att det då går att ha spår i en längre bana. Ska 30, 40 åkare köra femton varv på en 600-metersslinga blir det svårt att hålla reda på hur många gånger de har passerat, säger Bo-Erik Söderlund.

Läs mer i tisdagens Nyan.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax