DELA
Foto: Ian Roman/World Match Racing TourBLICKAR FRAMÅT Än är inte Björn Hansen färdig med matchracing. Med lite tur kvalar hans team in till världscupfinalen i Marstrand i juli.

Efter testet – Hansen satsar vidare

SEGLING. Köpenhamns världscupsegling kunde ha blivit Björn Hansens sista.

Men efter kvartsfinalplatsen har han fått blodad tand.

– Vi kommer att försöka hitta finansiering till att skaffa en katamaranbåt, säger 49-åringen.
Världscupen i matchrace har gjorts om den här säsongen.

Tidigare säsonger har världscupfinalen seglats i Malaysia – antingen på hösten eller som senast i januari. Men finalen av årets säsong har förlagts till Marstrand, vilket innebär att deltagarna bara har fyra regattor på sig att samla ihop nog med VM-poäng för att vara bland de tjugo lag som gör upp om titeln i Sverige den 4-9 juli.

Framöver blir det höst/vår-säsonger som gäller för världscupen, med finalsegling i den klassiska publiktävlingen Match Cup Sweden i Marstrand – som Björn Hansen och hans team vunnit fyra år i rad.

Världscupens nye svenske sponsor har höjt incitamenten i den omgjorda VM-serien: vinnarna i Marstrand belönas med en miljon US-dollar. Men den största förändringen för seglarna är att världscupen numera körs med så kallade M32-katamaraner.

Gjorde som LIF

Åländske Björn Hansen – som tävlar för svenska Nautiska Racing i VM-serien – har flera VM-medaljer i gamla kölbåtsklassen, men är närmast en rookie när det gäller katamaraner. Därför var förra veckans VM-deltävling i Köpenhamn något av ett vägskäl för Hansen och hans team.

– Det var en viktig tävling för oss, ett avstamp inför framtiden om vi ska fortsätta satsa eller om vi känner att vi har gjort vårt, säger rorsman Björn Hansen.

Bland de tjugo besättningarna i Danmark hade Hansens minst erfarenhet av alla. Men elfteplatsen i grundomgången, och den sanslösa vändningen från 0–2 i matcher till seger med 3–2 mot nyzeeländske Phil Robertson i åttondelsfinal har gett råg i ryggen – även om det sedan blev respass mot svensken Nicklas Dackhammar i kvarten.

– Realistiskt sett borde vi ha blivit sist, men det här var en jätteframgång. Åttondelen var otrolig, allt kan hända i idrott. Om inte annat har ju Leksand visat det, säger LIF-supportern Björn Hansen med ett skratt och refererar till favoritlagets skräll i SHL-kvalet mot Modo tidigare i vår.

Miljonbonus lockar

Björn Hansens team ligger på 14:e plats i VM-sammandraget efter deltagande i två av tre deltävlingar hittills. Men eftersom Hansen redan har valt bort tävlande i amerikanska Newport om två veckor är det tveksamt om hans 32 poäng räcker för att bli topp 20 och kvala in till Marstrandfinalen – där alla team börjar om från noll.

– Det blir på gärsgårn för oss. Men Köpenhamn har i alla fall gett oss blodad tand, vi känner att vi kan hävda oss med lite träning. Vi måste dock köpa eller hyra en katamaranbåt så att vi kan träna, annars är det ingen idé. Därmed inte sagt att vi kör vidare i världscupen till hösten, men vi ska i alla fall undersöka sponsormöjligheterna.

Enligt Sveriges radio kostar de svensktillverkade M32:orna omkring två miljoner kronor (cirka 215 000 euro).

– Visst är det så att prissumman i Marstrand lockar, och det känns inspirerande att vi är så pass bra med trots förutsättningarna. En katamaran väger 500 kilo och besättningen får väga max 350, medan en enskrovsbåt väger tio gånger mer än teamets totalvikt. Det går mycket snabbare nu, och jag känner att jag måste bli av med fem, tio kilo så att vi kan lägga det på muskler på de övriga besättningsmännen för deras jobb är jäkligt fysiskt.