DELA
Foto: PRIVATNJK TILL CHAMPIONS LEAGUE I år inbjuds fjolårets vinnare, Nyländska Jaktklubben, till CL-finalen som seglas i Porto Cervo, Sardinien. Bilden är från en av fjolårets deltävlingar.

Publikfest utlovas när seglarcirkusen besöker Åland

SEGLING. Den första deltävlingen i finska seglarligan blir en publikvänlig tillställning, lovar kommodor Janne Engblom.

– Vi seglar inne i hamnen och publiken kan dessutom följa båtarna på en storbildsskärm, säger han inför helgens seglarfest i Mariehamn.
Ifjol vann Åländska segelsällskapet den första deltävlingen i finska seglarligan och fick därmed representera Finland i seglingens European Champions leauge. I år ordnas fyra deltävlingar i Finland och ÅSS ordnar den första tävlingen nu till helgen: 27–29 maj.

Den för Finland relativt nya tävlingsformen är en blandning mellan det klassiska fleet race där samtliga båtar seglar en bana samtidigt och match race där två båtar möter varandra. Janne Engblom beskriver tävlingsformen som längdskidningens motsvarighet till sprinttävlingar.

– Eller till och med stadssprintarna, säger tävlingsledare Björn Kalm.

Seglar med J70

Banorna som seglas är korta och seglas av sex båtar samtidigt, det blir trångt och banans längd gör varje manöver utslagsgivande.

– Det är ännu viktigare att förbereda sig inför tävlingen och det blir en större påverkan båtarna emellan, säger Dick Harju-Jeanty som är kappseglingsansvarig och var med när Champions league avgjordes ifjol på Sardinien.

Båten som används är en så kallad J70 som bemannas av en fyrapersonersbesättning. J70-båtarna har på kort tid blivit väldigt populära i de flesta länder och även i Champions League används båtmodellen. ÅSS är dock de enda i Finland som hittills använder J70, de andra finska klubbarna har inte hängt med i utvecklingen.

– Men de kommer att satsa på den här båten inom några år, säger Janne Engblom.

Deltävlingsarrangörerna i Finland bestämmer själva vilken båttyp som används i sina respektive tävlingar. På Åland ska just J70 användas medan de andra tävlingarna använder sig av 606:or.

Avslutas i Raumo

Det som också skiljer den här tävlingen från andra är att klubbarna tävlar mot varandra, inte besättningarna. Det betyder att klubben får representeras av tio seglare som seglar fyra åt gången.

ÅSS har höga förväntningar på sina seglare, vinst i hemmapremiären är målsättningen för besättningen som består av Markus Rönnberg (rorsman), Måns Lundberg, Daniel Mattsson och Mathias Dahlman.

– ÅSS är en erkänt bra kappseglingsklubb. Det är klart att vi har målsättningen att vinna, säger Björn Kalm.

De andra deltävlingarna går i Kuopio 17–19 juni, Lahtis 5–7 augusti och Raumo 26–28 augusti. Vinnaren från varje land direktkvalificerar sig till Champions League som även i år avgörs på Sardinien i Italien. För tvåorna gäller en kvalomgång i St. Petersburg där de bäst placerade också tar sig till Sardinien.