DELA

Efter FM-guldet – Wideman till Las Vegas

KAMPSPORT. I helgen nådde Lucas Wideman karriärens höjdpunkt med ett FM-guld i MMA.

Snart kan han toppa den upplevelsen: ålänningen får nämligen representera Finland på amatör-VM i Las Vegas i juli.

– Jag behövde inte särskilt lång betänketid för att tacka ja, säger 27-åringen.
Efter seger på teknisk knockout i semifinalen mot Markus Vuorikoski ställdes åländske Lucas Wideman mot Otto Saari i FM-final.

Chans till karriärens största seger för Hilti Fightcenter-fajtern Wideman – men också något av ett revanschmöte.

– Jag förlorade mot Saari i en match i februari där jag var ganska besviken på mig själv, men den här gången hade alla tre domare mig som segrare. Första ronden var rätt jämn, men i andra och tredje körde jag över honom ganska ordentligt. Men Otto är tuff, han ger sig aldrig, säger Lucas Wideman om karriärens största titel.

– När jag bodde i Göteborg för fyra, fem år sen gick jag till SM-final i shootfighting (en enklare form av MMA, reds. anm.) i 77-kilosklassen. Jag förlorade den gången, så det var skönt att äntligen vinna det där guldet nu. Numera slåss jag i 84-kilosklassen, jag har blivit tjock på äldre da’r (skratt).

Uttagen till landslaget

Att bara fyra fajters deltog i Widemans viktklass är enligt ålänningen själv helt i sin ordning.

– Ju tyngre viktklasser, ju färre deltagare. I de lättare klasserna brukar det vara över tio fajters med på FM. Det finns kanske inte så många som är beredda att tävla på den här nivån, för man ska ha kört ganska länge för att ge sig in i det här. Själv har jag tränat i åtta år och det är rätt tuffa läropengar i den här sporten. Du kan dominera din match, men det räcker att du är ofokuserad i en sekund så kan du förlora. Det tar på mer att förlora i MMA än säg i ishockey, som jag också har spelat. Men samtidigt är det väldigt lärorikt, säger Lucas Wideman.

Tack vare segern i Helsingfors i helgen kan Lucas Wideman titulera sig finsk MMA-mästare för amatörer.

Och numera är han också finsk landslagsman. Efter FM-titeln fick han frågan från det finska MMA-förbundet om han vill representera Finland på amatör-VM i Las Vegas i juli. Mästerskapet hålls i samband med MMA-organisationen UFC:s International Fight Week den 5-10 juli.

– Jag behövde inte särskilt lång betänketid för att tacka ja; får man chansen att fara till Vegas så tar man den, säger Wideman.

Mariehamnaren har tränat och tävlat i MMA i både Göteborg, Åbo och USA tidigare. Han har till och med thaiboxats i Thailand.

”Hjälps åt i föreningen”

På Åland saknar han dock en coach, men han tar hjälp av övriga medlemmar i Hilti Fightcenter där han själv också agerar tränare.

– Vi i föreningen hjälps åt med träningen och gör varandra bättre. Och sen bjuder vi in tränare till Åland ibland, ordnar seminarium och far iväg på olika träningsläger. För egen del tränar jag fem dagar i veckan, ett till två pass om dagen. Jag har dragit ner lite på passen med åren, för träningen kostar på en del.

Vid 27 års ålder har Wideman exempelvis redan tvingats operera båda höfterna.

– Satsningen på MMA har väl gått upp och ner genom åren, kan man säga. Men jag har aldrig funderat på att lägga av, det har mer varit frågetecken kring om kroppen håller ihop så som jag vill för att fajtas på den här nivån. Jag tycker fortfarande att det är väldigt kul.

Lucas Wideman kommer att fortsätta på den här nivån som amatör – en proffssatsning är inte aktuell i dagsläget – åtminstone året ut. Först är det ju VM för mellanviktaren i juli, och runt hörnet väntar fler utmaningar.

– Det blir ju EM i höst, så det blir eventuellt nästa mål för mig när VM är avklarat.