DELA

Dubbla smällar i Eskilstuna för United

FOTBOLL. Åland United visade framsteg mot bra motstånd i lördagens träningsmatch på bortaplan i Eskilstuna. Det blev dock förlust för ÅU som även förlorade sin skyttedrottning Cynthia Uwak som utgick skadad.
Eskilstuna United är nykomlingar i årets damallsvenska och därmed en lagom värdemätare för Åland United. Åländskorna kom till spel med frågetecken för Adelina Engman som varit sjuk veckan innan och med Hanna Blomberg och Marianna Tolvanen i rehabiliteringsträning.
Eskilstuna spelade fysiskt och satsade på snabba omställningar mot ÅU som hade mycket boll på mittplan. Det blev en bra träningsmatch för den nykomponerade backlinjen med Emilia Alajääski, Kim Sundlöv, Emilia Iskanius och Maryette Karring. Under de senaste säsongerna har många lag satsat på kontringar mot ett bollförande Åland United.
– De flesta ligalag vill spela fotboll med mycket eget bollinnehav, men de har inte alltid verktygen för att göra det. Vi ska jobba på att uppfatta långa bollar över backlinjen i rätt tid. Emilia Alajääski gjorde ett riktigt bra jobb, säger tränaren Gary Williams.
Första halvlek slutade 0-0, och det var ÅU som hade den bästa chansen när bollen rensades undan från hemmalagets mållinje.
– Eskilstuna hade två av de bästa mittbackarna jag sett, en som spelat i det engelska ungdomslandslaget och en från Irlands landslag, berättar Williams.


Onödiga mål
Åland United fortsatte att ha mycket boll i den andra halvleken.
– Tidvis spelade vi väldigt bra. Sarah Robbins, Nora Heroum och Monica Dolinsky spelade väldigt bra tillsammans på mittfältet. Vi hade svårt att skapa riktigt farliga chanser, men det beror också på att Adelina Engman inte var med från start, säger Williams.
Engman kom in i den 57:e minuten. Då bytte hon av Pille Raadik som spelat sedan första halvlek i en ovan mittfältsposition, eftersom Cynthia Uwak fick gå av i första halvlek med en skada.
– Vi vet inte ännu hur allvarligt det är, hon skadade knät efter en krock. Hon kunde gå lite på benet på söndagen, men det gjorde ont, säger Gary Williams.
Eskilstunas första mål var ett typiskt försäsongsmål som kom i den 63:e minuten efter flipperstudsar i ÅU:s straffområde. Att åländskorna sedan släppte in två till i slutet av matchen bekymrar inte tränaren.
– Deras sista mål var ett fantastiskt skott som gjorde det rättvist att de vann, annars speglar resultatet inte matchen. Vi har gått framåt sedan matchen mot TPS och vi fortsätter arbeta på det vi ser att vi kan bli bättre på, säger Gary Williams.

Erik Hallstensson

erik.hallstensson@nyan.ax