DELA

Dramatik i den avgörande folkracetävlingen

MOTORSPORT. Finalerna av åländska cupen i folkrace hade allt. Voltande bilar, sprättande grus och en oerhört jämn jakt på segerpoängen.
– Gör man ett misstag finns inte samma marginaler att komma tillbaka, säger Leif Ask om den jämna tävlingen.
Bildspel
Allt stod på spel vid lördagens folkracetävling, den åländska mästaren skulle avgöras i den sjätte och avgörande omgången. I ett perfekt höstväder gav förarna allt både i kurvor och raksträckor.
Just kurvorna orsakade trubbel för far och son Per-Sune Söderlund och Simon Söderlund. Varsin gång fick de se världen upp och ner när bilarna åkte på flygtur.
– Det var bara rutan som gick för Simon, så han kör vidare. Men någon extra ruta till mig hade vi inte med den här gången, säger Per-Sune.
Med tanke på den tillknycklade motorhuven är det frågan om ifall han ändå hade kunnat fortsätta. Simon Söderlund kunde dock starta i b-finalen senare på eftermiddagen och slutade på 48 poäng i den totala sammanräkningen för juniorer. Per-Sune Söderlund fick nöja sig med 27 poäng i seniorklassen då han inte kunde köra in några mer poäng.

Adrenalinkick
I juniorernas A-final var Cecilia Söderlund överlägset bäst. I ÅM-cupen fick hon dock nöja sig med en andra plats på 119 poäng bakom John Andersson som körde ihop 131 poäng.
– Säsongen har varit helt kanon. Den första tävlingen voltade jag och fick bara fem poäng, men de återstående gick riktigt bra, säger Cecilia Söderlund.
Det är tredje säsongen hon kör folkrace och den som varit är helt klart den bästa.
– Allt är kul med den här sporten, särskilt stämningen och adrenalinkicken man får i bilen, säger hon.
Hon kom in på sporten när hennes storebror började två år före henne. Båda har dessutom kört isbil sedan nioårsåldern så det var naturligt att hon skulle gasa vidare i den här formen. Nästa år blir det seniorklassen för 17-åringen.
– Då ska jag upp och fajtas med de stora pojkarna! Visst blir det mycket tuffare, men framför allt helt sjukt kul!

Nervös duo
Riktigt jämnt var det i seniorklassen där det inför tävlingen bara skilde två poäng mellan Bo-Erik Söderlund och Leif Ask. Efter kvalomgångarna kvalificerade sig Ask direkt till A-finalen och såg ut att ha gått om i toppen när Söderlund bara hamnade i B-finalen. Men som en sista chans får segraren i B-finalen kliva upp och fajtas i det avgörande racet, vilket Söderlund lyckades med.
Båda två på startlinjen i A-finalen alltså. Men den som höll sig längst fram var gästande svensken Jens Oscarsson som utan problem tog hem segern. Leif Ask körde in som trea och Bo-Erik Söderlund som fyra, men ingen av dem visste vem som tagit hem ÅM-titeln efteråt.
Det var därför en nervös duo som väntade på prisutdelningen. Till slut annonserades Ask som segrare på 113 poäng och Söderlund som tvåa bara två poäng bakom.
– Inför finalen tänkte jag bara på att köra allt jag hade och lite till. Ibland har man flyt och ibland oflyt, säger Söderlund.
Båda konstaterar att hela säsongen varit otroligt jämn. Båda har haft varsin dålig tävling och i övrigt hållit en hög standard.
– Nu måste vi förstås komma ihåg att ”Micke” (Mikael Söderberg) inte var med i dag, det hade kunnat gå hur som helst annars, säger Ask.

Lätt övertänd
Att veta att avgörandet ligger i egna händer i den sista tävlingen var både bra och dåligt enligt killarna.
– Det är så lätt att bli övertänd. Gör man ett misstag i första kurvan för att man är överladdad är det slut sen, säger ”Bosse”.
Han lovar att ”bryta ihop och komma igen” till nästa år. För visst börjar man kunna slutsegrarens namn.
– Det är sjätte året i rad jag vann. Men det blir bara jämnare och jämnare. Gör man ett misstag finns inte samma marginaler att komma tillbaka, säger Leif Ask.
Bosse Söderlund var trots sin andra plats mycket nöjd. Han gladdes nämligen också av sina döttrars framgångar.
– Jag har både Johanna och Susanna med, så visst blir det några extra timmar i verkstan, säger han och skrattar.
Johanna Söderlund deltog i seniorklassen och fick totalt 47 poäng och en 13:e plats medan Susanna Söderlund blev trea i juniorklassen på 93 poäng.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax