DELA
Foto: Jonas Edsvik

IFK sätter Åland på världskartan

FOTBOLL. Reuters, ESPN, BBC, Miami Herald, So Foot, Soran Ismail, Rory Smith och Eriv Niva är bara några exempel på medier och kända profiler som uppmärksammat IFK:s ligaguld.
Dessutom har nyheten fått stor spridning på sociala medier.
– Man kan utan tvekan säga att vi aldrig varit med om något liknande fenomen på Åland tidigare, menar Mats Adamczak, guru på sociala medier.

Att IFK Mariehamn är finska mästare 2016 har knappast gått någon ålänning förbi. Men det är inte bara i nationella medier som det skrivs och/eller rapporteras om IFK:s succé.
Bland annat ringde BBC:s Mark Chapman upp IFK:s lagkapten Jani Lyyski för sitt radioprogram ”European Football Show”. ESPN publicerade i sin tur en lång artikel under tisdagen som behandlar IFK:s guldår och som innehåller kommentarer av bland andra forne IFK-spelaren Glen Wilkie, finske journalisten Juhavaltteri Salminen och Nya Ålands Victor Sundqvist.
Men också på sociala medier, så som Twitter, har IFK Mariehamn trendat. Mats Adamczak, guru på sociala medier, säger sig inte vara förvånad.
– Det finns så många populära beståndsdelar i nyheten att den får stor genomslagskraft. Det är nytt, spännande, helt unikt och roligt. Och framför allt så har en så kallad ”underdog” visat att det omöjliga är möjligt. Dessutom finns det en naturlig återkoppling till det som Leicester gjorde i fjol (red.anm. ”lilla” Leicester som i fjol vann engelska Premier League), säger Mats Adamczak och menar att sådana här historier ofta går hem hos den breda publiken.
– Vad man kan säga är att vi aldrig någonsin varit med om något liknande fenomen på Åland. Visst har vi, på sociala medier, haft Ålandskopplade trender som spridit sig nationellt och till Sverige men inte så som IFK:s succésaga har gjort. Jag har sett tweets från hela världen. Från Argentina till Nya Zeeland och till Asien.

Trendat på Google sök

Dessutom har sökorden ”IFK Mariehamn” och ”Åland” trendat på Google sök. I alla fall i Sverige och Finland. Under söndagen låg ”IFK Mariehamn” högt uppe på listan över sökta ord i Sverige.
– Och det är nog ganska unikt att en händelse i Finland trendar så pass i Sverige, säger Mats Adamczak.

Mats Adamczak, vad tror du att publiciteten och trenderna kan generera för IFK Mariehamn och Åland?

– Man pratar om att någonting behöver exponeras elva gånger innan mottagaren blir så engagerad att han eller hon köper det. Alltså innan han eller hon fysiskt kanske tar sig till den platsen. Så allting om Åland som kan väcka ett stort intresse hos allmänheten är av stor betydelse.
– Ingen som är sportintresserad och har tagit del av nyheten kommer att glömma den här sagan. Det finns, som jag tidigare sade, så många uppkäftiga komponenter; lilla IFK mot HJK, svenska mot finska, Åland mot fastlandet, David mot Goliat. Dessutom är IFK:s framgång ytterligare ett bevis på att pengar inte nödvändigtvis behöver styra utfallet i toppidrotten och redan där vinner IFK många sympatisörer.
Mats Adamczak lägger också till att han ännu inte har hunnit ta del av hur stor spridning IFK fått på Instagram.
– Men jag såg att Paulus Arajuuri (red.anm. ex-IFK:are som nu representerar så väl landslaget som klubblaget Lech Poznan) delade ett inlägg på Instagram, som fått jättestor spridning. Och enligt mig är det symptomatiskt att så många föredetta IFK-spelare bidrar till nyhetens spridning. Det är ytterligare ett bevis på att IFK:s lagmoral faktiskt är så hög som det sägs. Annars hade spelare som Paulus Arajuuri helt enkelt skitit i att dela sådana inlägg.

Vill sprida Ålandsbilden

Visit Ålands vd Lotta Berner Sjölund menar att IFK:s framgång genererar både synlighet och ett pr-mässigt mervärde.
– Framför allt så breddar det Ålandsbilden. Genom detta kommer allt fler att bekanta sig med öriket samtidigt som Ålands varumärke också stärks, säger hon.
Enligt Lotta Berner Sjölund har Visit Åland jobbat tillsammans med IFK före, under och efter söndagens match för att sprida Ålandsbilden.
– Här har vi en jättebra historia som gynnar Åland och den försöker vi ta vara på och bygga in i själva Ålandsbilden. I dagens digitala värld är det fantastiskt enkelt för sådana här nyheter att sprida sig till alla världens hörn och det vill vi försöka ta till vara på.