DELA

Det sa bara vroooooom i skogen

MOTORSPORT. Det är inte först i mål som gäller. Inte heller vem som har den snabbaste reaktionstiden. Nej, i Daglösa kurv- och backrace räknas istället den minsta tidsskillnaden på tre repor. Tävlingen kördes i lördags.
– Det var roligt, säger Mathias Selander efter den första repan. Skitkul.
Banan är nästan två kilometer. Med start och mål på samma plats. Där emellan finns en hel del kluriga hinder som förarna måste igenom. Det finns ingen anledning att köra allt för fort – men inte heller för sakta.
Ett taktiskt rävspel alltså ute i Daglösa.
– Det är tajt och när man har för hög hastighet måste man bromsa in för man får fyra sekunder plus om man välter omkull en kon, säger Mathias Selander.
Mathias kör en Honda Intrega Type-R med 190 hästar och hans polare David Boman är inte sen med att påpeka att det är den enda Intregan på hela Åland. Jo, då, säger Mathias, så är det.


Bra för lacken
David kör en Honda Civic VTi K20 med 242 hästar. Två polare med varsin Honda.
– Det är det enda som gäller, konstaterar Mathias.
– Det är det enda som håller, fyller David i med.
Men 242 hästar i en liten Honda Civic…?
– Det är ju det som gör det roligt eftersom den är så lätt. Den väger bara 980 kilo, säger David.
Vad är roligast med den här tävlingen då?
– Det är nog att köra fort, säger David. Men det är svettigt där inne med hjälm och allt som man ska ha på sig.
Och så en sak till. Eftersom Daglösa kurv- och backrace körs på asfalt så vågade sig även de lite finare bilarna ut på startlinjen.
– Vi kan inte köra på grus eftersom det förstör lacken direkt. Så det finns flera här som inte kört tidigare, säger Mathias.


Vann en resa
Precis som Mathias och David ställer Angela Sjöblom upp i tävlingen med en vanlig landsvägsbil. Eller, vanlig och vanlig, hon kör sin pojkväns Audi TT 1.8T med 125 hästar.
Jaha, vad säger han då om det skulle hända något med bilen?
– Du kan väl gissa…, svarar Angela. (Bilen såg helt oförstörd ut, red. anm.).
Hur går det för dig i tävlingen?
– Sådär. Resan är nog inget att tänka på och jag har inte kört så mycket bil på ett tag så jag behöver nog lite uppvärmning, säger Angela.
Nej, teaterresan, och därmed även förstapriset, gick till Kjell Johansson i en Golf GTI mk 1. På sina tre repor hade han en differens på bara elva hundradelar.

Text: JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax

tfn 528 462

Foto: JONAS EDSVIKtfn 528 471