DELA
Foto: Jonas EdsvikPekka Lagerblom, IFK Mariehamn.

”Designern” Pekka redo för comeback mot IFK

FOTBOLL. En hälskada har hållit honom borta från spel hittills.

Men när hans gamla lag kommer på besök hoppas FC Lahtis Pekka Lagerblom stå redo.

– Jag hoppas slippa fler skador nu, säger ”Power-Pekka” inför matchen mot IFK Mariehamn i kväll.
Pekka Lagerblom återvände till finsk fotboll inför säsongen 2013 efter ett decennium som proffs i Tyskland.

Valet av klubb föll på IFK Mariehamn, och den landslagsmeriterade mittfältaren hörde till lagets centralgestalter under säsongen som tog Grönvitt ut i Europa League och en fjärdeplats i ligan.

Lathtis-sonen var tydlig med sina ambitioner att IFK skulle bli en språngbräda vidare till en bättre liga, och efter 2013 års säsong sökte han sig västerut och norska Ham-Kam i andraligan.

Men 2014 blev inte vad Lagerblom hade tänkt sig. Ham-Kam gav honom ett treårskontrakt och försäkrade att klubbens ekonomi var god efter flera svåra år. De uppgifterna var inte mycket värda i maj månad när klubben påtalade att dess ekonomi var i gungning, och att spelarna skulle tvingas sänka sina löner om de ville stanna.

För Pekka Lagerblom – som tidigt drog på sig en lårskada i Norge – var inte en halvvering av lönen något alternativ i ett Norge där levnadskostnaderna är höga. Han åkte hem till Lahtis igen, i hopp om att kanske kunna starta om på nytt med moderklubben FC Lahti.

Avstickare till tvåan

– Men mitt under en säsong är inte ekonomin så bra hos finska klubbar. Budgeten är redan satt sen länge, och utrymme för att ta in nya spelare finns inte, säger Pekka Lagerblom när Nyan når honom på telefon hemma i lägenheten i Lahtis.

Nästa karriärssteg blev att det märkligare slaget: till storsatsande Ånge IF i svenska division II.

– Det fanns inga andra erbjudanden just då och pengarna var okej. Jag tänkte ’varför inte?’, men sen hade jag otur.

Pekka Lagerblom skadade det inre ledbandet i ena knäet i första matchen, och spelade inte mer under säsongen.

Men ett erbjudande om provspel tog honom till New York Cosmos i North American Soccer League, USA:s andraliga.

– De ville att jag skulle skriva på för dem, men på grund av de internationella transferreglerna så stoppades övergången. Det var lite synd för det var ett riktigt bra lag. Raúl och Marcos Senna spelar där nu, till exempel.

”Pratade med Pekka”

Efter vidare provspel med allsvenska nykomlingen Gif Sundsvall, där Lagerblom fick nobben, var han i kontakt med IFK Mariehamn om en comeback.

– Jag pratade med både Pekka (Lyyski, tränare) och Peter (Mattsson, klubbdirektör) före nyår. Det lät positivt och vi bestämde att vi skulle höras igen efter nyår. Sen läste jag att Duarte (Tammilehto) hade skrivit på och insåg att de inte behövde mig längre. Sån är fotbollen, säger Pekka Lagerblom.

I stället blev det en återkomst i hans hemstads FC Lahti den här säsongen. I kväll kommer hans förra lag IFK Mariehamn på besök, och Pekka Lagerblom hoppas göra comeback lagom till matchen efter sin hälskada.

Och när han väl fått upp farten igen i Veikkausligan hoppas 32-åringen kunna blåsa nytt liv i karriären. Gärna utomlands.

– Ja, man vet aldrig vad som dyker upp längre fram. Förhoppningsvis kan jag göra en bra säsong i år och göra ett bra intryck på internationella klubbar. Fotbollsvärlden växer ju med länder som Indien och Kina.

Modeintresserad

New York skulle annars vara ett ultimat slutmål i karriären för Lagerblom som studerar modedesign på distans.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad, och modedesign ger en möjligheten att vara kreativ och utveckla de idéer man har. Det skulle kunna vara ett yrke för mig efter fotbollen, säger Pekka Lagerblom.

– Ser man hur det ser ut på kontinenten är det alltid viktigt att vara välklädd när man representerar klubben i olika sammanhang, så att jobba med att ta fram klubbkostymer vore intressant. Vi har inte så mycket av det i Finland, men i Europa är det väldigt viktigt med hur man ser ut och hur man klär sig.