DELA
Foto: PRIVATNY UTMANING Europamästaren i Pro Stock Bike, Fredrik Fredlund, testar vingarna i USA och NHRA-seriens första deltävling. Helst av allt skulle ålänningen vilja tävla oftare på andra sidan Atlanten. "Men det är inte gratis att åka hit", säger han.

Den amerikanska drömmen

DRAGRACING. Europamästaren i Pro Stock Bike inleder säsongen där han helst av allt vill vara.

I USA – dragracingens förlovade land.

– Drömmen är att få köra fler tävlingar här, säger Fredrik Fredlund.
Precis som i fjol begår Fredrik Fredlund säsongsdebut i Gainesville, Florida.

I helgen finns den fyrfaldige Europamästaren med i startlistorna när den amerikanska dragracingserien inleds.

– Formen känns bra. Det är skönt att få dra i gång säsongen och få några rundor i kroppen redan i mars. Vi har kört lite tester nere i Bradington i veckan och formen känns bra, säger Fredrik Fredlund.

– Däremot har vi fått göra lite justeringar med ett nytt bränsle. Det känns inte perfekt än, och vi måste få mer effekt. Vi har kört på 7,06 som bäst jämfört med 6,93 i fjol. Men vi har lite idéer om hur vi ska köra snabbare i Gainesville. Dessutom har förutsättningarna inte varit de bästa hittills med fuktigt och varmt väder plus att vi befinner oss på hög höjd.

Amalie Motor Oil NHRA Gatornationals, som tävlingen heter på amerikanskt sponsormanér, är den första av sexton deltävlingar i årets NHRA-serie.

Den europeiska dragracingcirkusen framstår som den fattige kusinen från landet i jämförelse.

Bantad EM-serie

EM-serien, exempelvis, bantades till fyra deltävlingar 2014. Och i år är bara tre datum spikade: brittiska Santa Pod i maj och september samt tyska Hockenheim.

– Tyvärr är det mycket politik inom europeisk dragracing, och vi förare är inte så nöjda med att det är så få tävlingar. Det finns banor att köra på, men det handlar om ekonomi också. Det är synd för det är ju roligare med fler tävlingar. Som det är nu kunde de lika gärna ha kört en tävling med större prispengar i stället, säger Fredrik Fredlund som också har en nordisk Pro Bike-cup i Tierp på sitt tävlingsschema i år.

Men helst av allt skulle han köra fler tävlingar i USA.

– Visst, det här är racingens Mecka och det är här pengarna finns. Självklart har jag i bakhuvudet att jag vill köra fler tävlingar i USA, men det är ju inte direkt gratis att åka över på en tävling. Dels kostar resorna, och så måste man ta ledigt en vecka från jobbet, säger Fredrik Fredlund som har hjälp av mekanikern Robert Henriksson och Pär Willén på plats i Florida.

Ordnar frakten

Han har stöd från en rad sponsorer. Bland annat ordnar Ålands budbilsservice med frakten av motorn till USA (chassit är amerikanskt). Men för en helhjärtad USA-satsning krävs ett än större ekonomiskt stöd.

Vägen dit går via framstående prestationer på amerikansk mark. Att ”bara” vinna EM räcker inte.

– Det gäller att visa upp sig och göra bra ifrån sig så att folk i USA kan få upp ögonen för en. I fjol kvalade vi in till tävlingen men åkte ut i första rundan. I år är målet att vinna en runda åtminstone. Samtidigt ska man komma ihåg att det är svårt att komma från Europa hit. Här är man i de lägre regionerna, säger Fredlund som representerar Greg Underdog Racing i helgen.

– Amerikanerna är på en helt annan nivå, de kan ha tre motorer i sin trailer att göra tester med medan vi bara har en. På ett test kan de köra lika många rundor som jag gör på en hel säsong.