DELA

De nominerade inför Idrottsgalan är…

IDROTT. Den 23 januari 2010 hålls Idrottsgalan för nionde gången i ordningen på Åland. De nominerade till sex av de sju kategorierna presenterades i kväll.
Om lite drygt en och en halv månad tar flera av Ålands främsta idrottspersonligheter plats i Idrottsgårdens stora sal och den årliga Idrottsgalan. Då ska priser delas ut i kategorierna ”Årets kvinnliga idrottare”, ”Årets manliga idrottare”, ”Årets idrottsledare”, ”Årets idrottsliga prestation”, ”Årets idrottslag”, ”Årets idrottsliga genombrott” samt ”Årets idrottskompis”. De nominerade till alla utom den sistnämnda presenterades i går av Ålands idrottsförbund.
Och inför att nominerade presenterades lämnade medlemsorganisationerna under Ålands idrottsförbund i år in rekordmånga förslag.
– Hela 65 stycken namn lämnades in. Det visar återigen att vi har många framgångsrika idrottsutövare på Åland och att år 2009 inte var något undantag, säger Jani Westerlund, sportchef vid Åland idrottsförbund.


Ett par otippade
Det är främst tre sporter som dominerar kategorierna. Inte helt oväntat står fotbollen med Åland United och IFK Mariehamn för många av nomineringarna. Likaså kraftsportarna i Åland kraftsportklubb och golfarna från Ålands golfklubb.
Bland de lite mer otippade nomineringarna fanns vindsurfaren Sören Sundqvist som i år knep 3:e platsen vid VM i klassen Kona One.
Och en inte helt väntad kandidat i kategorin ”Årets genombrott” är Tommy Wirtanen. Men efter 184 matcher i IFK har hans genombrott i allsvenska Örebro SK imponerat på nomineringsjuryn.
Nu är det upp till Idrottsakademin bestående av representanter från idrottsliv, näringsliv och politiken att lägga sin röst.


ÅRETS KVINNLIGA IDROTTARE 2009
Anna-Karin Salmén, golf (Ålands golfklubb)
Marcela Sandvik, kraftsport (Ålands kraftsportklubb)
Annica Sjölund, fotboll (AIK)ÅRETS IDROTTSLEDARE 2009
Robert Dahlin, fotboll (Åland United)
Niklas Rajamäki, golf (Ålands golfklubb)
Tony Asumaa, fotbollsdomareÅRETS IDROTTSLIGA PRESTATION 2009
Anna-Karin Salmén, golf (Ålands golfklubb)
IFK Mariehamn, fotboll A-laget
Åland United, fotbollÅRETS MANLIGA IDROTTARE 2009
Kenneth Sandvik, kraftsport, (Ålands kraftsportklubb)
Sören Sundqvist, vindsurfing (Mariehamns seglarförening)
Daniel Sjölund, fotboll (Djurgårdens IF)ÅRETS IDROTTSLAG 2009
Åland United, fotboll
Alandia Sailing team, matchrace
IFK Mariehamn, fotboll A-lagetÅRETS IDROTTSLIGA GENOMBROTT 2009
Emil Sundberg, kraftsport (Ålands kraftsportklubb)
Saana-Maria Sinisalo, bågskytte (Mariehamns bågskytteförening)
Tommy Wirtanen, fotboll (Örebro SK)

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax

tfn 528 478