DELA

”De är guld värda”

FOTBOLL. Här är männen bakom succén.
De tidigare IFK-spelarna Sebastian Wiklander och Mason Trafford tipsade klubben om Diego Assis och Dever Orgill.
– De är guld värda för oss, säger tränaren Pekka Lyyski.
Diego Assis och Dever Orgill har snabbt vuxit ut till två av Grönvitts mest tongivande spelare den här säsongen. Men de kom till Mariehamn som två oprövade kort rekommenderade av två killar som tidigare spelat i klubben.
Sebastian Wiklander, som lirade med Diego i Kalixlaget Assi IF, tipsade IFK om brassen
Peter Lundberg, som är en av mina bättre vänner i livet, sa att jag kunde hålla lite koll på spelare här i Norrbotten. Sedan hade jag även pratat lite med Peter Mattsson om det, men det var inget som var bestämt eller fastslaget. Direkt när de sa det tänkte jag att de måste ta Diego. Han är helt fantastiskt bra.


”Ren kärlek till IFK”
Och Diego har bara gott att säga om sin tidigare lagkamrat i den svenska division II-klubben.
– Jag är tacksam för det ”Seppo” gjort för mig genom åren. Både i Kalix och att han hjälpte mig hit. Han sa att han hade haft fantastiska år i IFK och sa till mig att jag också skulle tycka om att spela här.
Anfallaren Dever Orgill kom till Åland på ett liknande sätt med Mason Trafford som mellanhand. Tränaren Pekka Lyyski är glad över att ha gamla spelare som tipsare.
– Vi har alltid haft väldigt bra kontakt med spelare som lämnat IFK, ofta så lämnar de oss med glada miner, säger han.
Något som verkligen stämmer in på Sebastian Wiklander som numera jobbar som journalist i Norrbotten.
– Det är verkligen så. Helt rätt av Pekka. Jag tycker om klubben IFK och Åland så jäkla mycket. Det är kul att kunna hjälpa klubben, och det är inget agentuppdrag eller något som man gör för egen vinning, utan bara av ren kärlek till IFK och Åland, säger han.


”Kostar enormt mycket”
Pekka Lyyski menar att det också är bra rent ekonomiskt att ha ett kontaktnät av gamla spelare som kan scouta åt klubben.
– Man kan inte bara ta bilen och sticka och kolla på spelare som finns på fastlandet. Man kanske måste ringa till en kompis, och vad är då bättre än att ringa till någon som har spelat för IFK?, säger han och utvecklar:
– Scoutingverksamhet kostar enormt mycket pengar. Vi bor där vi bor och vi är väldigt tacksamma för de före detta IFK:arna som ger oss tips. Det är bättre att de tipsar oss än att agenter gör det. De är mer pålitliga förstås, och sätter sig själva på spel.
Men mot VPS får IFK klara sig utan Dever Orgill som är avstängd efter att ha dragit på sig fyra varningar.


Totte Vesterlund
Oskar Magnusson