DELA

Dannström hårdsatsar i Australien

SEGLING. Ålands segelsällskaps Oscar Dannström befinner sig i Australien där han tränar och samtidigt passar på att delta i regattor.
Nyligen tävlade han i Sydney International Regatta, som är en grade one-tävling av högsta internationella klass och som lockar flera av de främsta seglarna i världen.
Dannström, som seglar laser, inledde de två första kvaldagarna i lätta vindar med stora oförutsägbara vindskift. Förutom det svårseglade väderförhållandena, måste seglarna även ta hänsyn till alla färjor i Sydney Harbour.
Första finaldagen var mycket blåsig och med en hel del strömmar. Oscar Dannströms svagheter har varit hård vind men nu gick det riktigt bra och han var topp tio vid första kryssrundningen.
– De bästa laserseglarna är otroligt snabba på länsen och där har jag mycket kvar att lära, säger han till ÅSS’ hemsida.
Andra finaldagen blåste det ännu mer, med byar över 35 knop. I första racet vid första kryssen rundade ålänningen som sexa. Andra kryssen rundade han som fyra. Dessvärre kantrade han på sista länsen och kom i mål som åtta, vilket får ses som en mycket bra placering med hänvisning till den hårda vinden. Totalt blev han 19:e man bland 61 deltagare.
– Jag är mycket nöjd med det resultatet, säger han.
På julafton flyger Oscar Dannström ner till Hobart där han deltar i australienska mästerskapen som inleds den 29:e december.
– Med självförtroendet på topp så hoppas jag på att kunna göra en ännu bättre regatta i Hobart. (mt)