DELA
Foto: PRIVATKOMMER TILL ÅLAND I fjol var italienska Todi arrangörsort för Ladies Grand Prix. I år avgörs skyttetävlingen på Bredmos skjutbana.

Damerna först i publikvänlig tävling

SKYTTE. 23 stycken skjutglada damer från åtta länder gör upp i Ladies Grand Prix på Bredmo skjutbana.

Tävlingen når Åland för första gången – och arrangörerna hoppas på storpublik.

– Lerduvetävlingar är väldigt åskådarvänliga, säger arrangören Rannvá Åkerblom.
Ladies Grand Prix är den internationella skyttetävlingen som har pågått sedan 1988 och i år lockar 23 deltagare till Åland som gör debut som arrangörsort. Bredmo är skådeplatsen och olympisk skeet tävlingsdisciplinen vilket innebär att deltagarna skjuter 75 lerduvor (fördelade på tre tillfällen) i grundomgången, och därefter skjuter de främsta skyttarna 16 duvor i finalen som lovar att bli spektakulär.

– I finalerna blir det färgduvor vilket gör det väldigt lätt för åskådarna att se om det blir träff.. På så sätt är lerduveskytte väldigt åskådarvänligt. Folk kanske tänker på måltavlor när de tänker på skytte, men det här är mer publikvänligt, säger Rannvá Åkerblom från Ålands sportskytteförening.

Åkerblom är en av arrangörerna, men hon tävlar också själv – för Färöarna. Ålands enda representant i tävlingen är Åkerbloms klubbkompis Eva Söderström. Båda två tävlar i B-klassen i helgen som bjuder på två tävlingsdagar. På fredag tävlar både A- och B-skyttar i samma klass, medan lördagens tävling är klassindelad.

Flaggöverlämning

– A-klasskyttar är såna som tävlar internationellt och har landslagsmeriter. B-klassen är för amatörer och nybörjare, säger Rannvá Åkerblom.

Helgens tävling är inte bara en jakt efter medaljer. Tävlingsledningen har satt ihop ett program som inkluderar såväl grillning på kvällen som en föreläsning om mental träning. Under gårdagen invigningstalade lagtingsledamot Jörgen Pettersson och på lördagens bankett rundas allting av med en flaggöverlämning till nästa års tävlingsarrangör.

– Man tävlar och är allvarlig under dagen, men på kvällen har man trevligt och umgås, avslutar Rannvá Åkerblom.

Oskar Magnusson