DELA

Damälvan blir tuff för ofärdigt United och sjukdomsdrabbat IFK

FOTBOLL. Åland Uniteds lagbygge är långt i från färdigt. Dessutom går många av de kontrakterade spelarna skadade.
– Just nu är alla lag vi möter i Damälvan tuffa. I normalläge ska vi avfärda svenska division II- och III-lag ganska snabbt, men i år får vi säkert jobba hårt för det, säger assisterande tränaren Mikael Virta.

Förra året gick Åland United obesegrade genom turneringen Damälvan. Man släppte inte in ett enda mål och i finalen slog man IFK Mariehamn med 2–0. I år kan det bli tuffare för ligalaget. ÅU är långt ifrån klara med sitt lagbygge och dessutom är flera spelare borta på grund av skador.
– Vi har väl sju åtta egna spelare plus testspelare att tillgå. Sedan får vi låna in resten från IFK Mariehamn, säger Virta.
IFK lånar ut fyra spelare, vilka det blir var i går på eftermiddagen ännu inte bestämt.
– Problemet är bara att flera av mina spelare har blivit sjuka. Som det ser ut nu är det sju spelare som inte kan medverka och därtill ska fyra lånas ut. Då är det inte många kvar, säger tränaren Urban ”Ubbe” Truedsson.
Inför den här säsongen flyttades sju unga spelare upp från Östernäskamraterna till IFK. Truedsson hade tänkt låta de här spelarna stå över helgens turnering, men nu tvingas han matcha dem ändå.
– Jag hade tänkt att de bara skulle spela den andra i slutet av januari. Den här första är ganska tuff och de har egentligen inte där att göra, men å andra sidan kanske de kliver fram och gör en jättebra turnering.

Läs mer i dagens Nya Åland.

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax