DELA

Dags för IFK att ta kampen

FOTBOLL. IFK Mariehamn har inte förlorat på tre matcher. På torsdag hårdnar dock motståndet när ligafyran FC Honka från Esbo kommer på besök.
– Det är upp till oss att ta kampen mot de stora, säger Pekka Lyyski.
IFK Mariehamn har efter en tung sommar spelat de tre senaste matcherna utan att förlora. Motståndarna FC Honka har även de varit inne i en inte så framgångsrik trend, men lyckades i måndags besegra KooTeePee med 2–1 på bortaplan. Båda lagen är kända för att spela en fin fotboll i sina bästa stunder, men enligt tränare Pekka Lyyski måste man vara varsam när man möter Honka.
– Vi får inte spela den sortens fotboll som Honka vill att man ska spela, säger han.


Kamp att vänta
I de senaste matcherna har IFK tagit poäng av de lag som man enligt tränare Lyyski på förhand kan förvänta sig att laget ska ta poäng av. Förutsättningarna inför matchen mot Honka är dock annorlunda, då laget är ett av ligans bästa.
– De är upp till oss att ta kampen mot de stora, säger Lyyski.
IFK har trots bra prestationer aldrig lyckats ta poäng av dagens motståndare i ligaspelet. I vårens möte blev det förlust med 0–2.
– Vi har inte fått en pinne mot Honka, fast vi har spelat med hjärtat, säger Lyyski.
– Vi skulle behöva få utdelning mot Honka, tillägger han.


Saker att förbättra finns
Trots poäng i de tre senaste matcherna finns det enligt Lyyski saker i IFK:s spel att förbättra.
– Vi kan bli ännu snabbare, ännu effektivare och ännu bättre i egen box, räknar han upp.
Lyyski tycker ändå att lagets prestationer i de senaste matcherna har varit av den klassen att det räcker långt inom finländsk fotboll.
– När den här truppen spelar som de har gjort den senaste tiden räcker det långt. Även mot lag som Honka, säger han.


Dos Santos inte aktuell
IFK Mariehamn får klara sig utan tre viktiga spelare mot Honka. Justus Vajanne och Erik Sandvärn är båda skadade. Peter Sjölund å sin sida är avstängd efter att ha fått sitt tredje gula kort mot VPS. Johan Carlsson och Saša Stevic däremot är enligt Lyyski redo för spel. Provspelande portugisen Dos Santos är inte längre aktuell för IFK som beslöt att inte erbjuda honom något kontrakt.
FC Honka saknar åtminstone Tero Koskela i dagens match. Osäkra kort är Janne Saarinen och Nicholas Otaru.