DELA

Dags för ÅU att skruva upp tempot

FOTBOLL. På lördag möter Åland United Ilves i sin första ligacupmatch för säsongen.
– Om vi lyckas med vårt passningsspel och får upp ett bra tempo så ska vi kunna få med oss ett bra resultat från matchen, säger tränare Marianne Miettinen.
Tammerforslaget Ilves var det lag i damligan som orsakade mest problem för Åland United förra säsongen. När lagen möttes i ligacupen blev slutresultatet oavgjort 1–1, i första ligamötet ledde Ilves med 2–0 innan ÅU lyckades vända matchen och vinna med 3–2, och i bortamötet där ÅU på egen hand hade kunnat säkra fm-guldet vann Ilves med 2–1.
– De spelar ett tufft fysiskt spel och ett tätt försvarspel. Jag kan tänka mig att det är det som gjort matcherna svåra för Åland United. Vi är ett lag med många tekniskt skickliga spelare och Ilves är ett lag som försöker ta bort det tekniska och det snabba passningsspelet, säger Miettinen.
Inför lördagens match tror Miettinen ändå att ÅU har goda chanser att avgå med segern.
– Vi har så många skickliga spelare i vårt lag. Vi har tränat mycket på vårt passningsspel och på att spela med två tillslag. Lyckas vi med det och med att få upp ett bra tempo så ska vi kunna få med oss ett bra resultat från matchen.

Testa linjerna
Resultatet är dock inte det viktigaste för Åland United i ligacupen. Miettinen ser matcherna lika mycket som ett tillfälle för laget att testa det man övat på under träning.
– Den här veckan har vi fokuserat mycket på hur linjerna jobbar, det vill säga backlinjen, mittfältet och anfallet, samt på hur de jobbar tillsammans.
Backlinjen har ägnats extra mycket uppmärksamhet och Miettinen hoppas nu få ett kvitto på att träningen ger resultat.
– Vi har jobbat med vårt försvarsspel och vårt uppspel och med hur vi bygger spelet. Nu vill jag se hur det fungerar.

Nya spelare
Ilvesmatchen blir också ett tillfälle för Miettinen att testa olika spelare på olika positioner. För ytterbackspositionen har Miettinen fortfarande flera alternativ och där hoppas hon under helgen kunna testa bland annat nyförvärvet Sanna Wahtera.
– Jag vill att våra ytterbackar ska medverka i vårt anfallsspel, det är jätteviktigt. På innermittfältet behöver vi också testa olika spelare för att ta reda på vem som ska ha en mer defensiv och vem som ska ha en mer offensiv roll.
I stort sett har Miettinen en intakt trupp att välja från när hon tar ut helgens startelva. Målvakten Emelie Karström har problem med benhinnorna och avstår från spel men i övrigt är laget skadefritt. Om Marie Waarheid kommer att spela är ännu oklart, det beror på om hennes övergångspapper blir klara i tid.
– Sedan är det viktigt att de nya spelarna Jaana (Lyytikäinen), Nina (Hietanen) och Satu (Kruus) kommer in i laget, det är viktigt att de börjar hitta varandra.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax