DELA
Foto: Jonas EdsvikHELLRE KONSTGRÄS ÄN GRUS Men helst på planer som är mjukare än de åländska, säger Bobbie Friberg da Cruz (trea från vänster i bild).

da Cruz kritisk till konstgräset

FOTBOLL. IFK har just avslutat träningslägret i turkiska Belek.

En som gladdes särskilt mycket åt utlandsvistelsen är Bobbie Friberg da Cruz – som sågar de åländska träningsplanerna.
Turkietlägret är ett välkommet avbrott för IFK Mariehamn i den grå träningsvardagen. Varje år i mars brukar a-laget tillbringa en vecka i Belek för att svetsa samman laget inför den stundande ligapremiären.

Förutom bra boende och vackert väder innebär också utlandsvistelsen träningar på naturgräs. Under vintermånaderna tränar annars IFK på konstgräs i Eckeröhallen eller på WHA i Mariehamn.

– På slutet har jag känt att jag har börjat få ont i ryggen av att träna på det här konstgräset, säger Friberg da Cruz.

34-åringen menar att det inte spelar någon roll vilket typ (”generation”) av konstgräs det är frågan om. Problemen uppstår när en konstgräsmatta har legat för länge.

– Har du haft ett och samma konstgräs i sex, sju år med x antal lag som spelar och tränar på det, då slits det ut fort. Jag tycker att konstgräsplanerna på Åland är alldeles för hårda, och jag vet att Geflespelarna var griniga på planen i Eckeröhallen när vi mötte dem i januari. Samtidigt vill jag understryka att vaktmästarna gör ett otroligt jobb med att hålla planerna i skick, det är bara att lyfta på hatten. Problemet är att konstgräset är slitet, och då går det inte att göra så mycket åt det, säger göteborgaren.

Läs mer i fredagens Nyan