DELA
Foto: Joakim HolmströmOFFENSIV Bobbie Friberg da Cruz, här i en match mot Lahtis i fjol, låg bakom segermålet i IFK:s senaste ligamatch och fortsätter gärna att kliva högt upp i banan mot VPS i kväll.

da Cruz – IFK:s nya offensiva vapen?

FOTBOLL. Hjälte senast med en assist till det matchvinnande målet.

Fortsätter Bobbie Friberg da Cruz sitt offensiva korståg mot VPS?

– Jag tror inte att jag passar nästa gång. Dags att visa vilken kylig avslutare jag är, säger högerbacken och skrattar.
Inför kvällens bortamatch mot VPS är IFK Mariehamn femma i Veikkausligan efter fem inspelade poäng på de tre första matcherna. Enda segern kom borta mot FC Lahti i förra veckan när Dever Orgill rullade in matchens enda mål i andra halvlek.

Van målskytt.

Men en högst ovan poängmakare spelade fram honom: högerbacken Bobbie Friberg da Cruz.

– Jag fick en jävligt bra boll av Duarte (Tammilehto) och det var bara att löpa med den. Sen hörde jag Dever skrika och då var det bara att passa, säger Friberg da Cruz.

Blir det fler offensiva rusher mot VPS?

– Jag har alltid haft en utgångspunkt högt upp i banan, och jag har ju en bakgrund som högerytter också. Hittills har jag väl försökt hålla mest koll på defensiven, men får jag ett läge till så tror jag inte att jag passar.

Inte?

– Näe, det är dags att visa vilken kylig avslutare jag är även om mitt skott (med högern) är uselt och vänstern bara är ett stödjeben. Men jag har en helt okej bredsida…

Vad tror du om VPS-matchen?

– De har ju bara spelat en match hittills (förlust, 0–1 mot KuPS), så det är svårt att veta var de står. För vår del tycker jag att vi känns stabila bakåt, offensivt löser det sig alltid. Dever är på gång därframme, och jag vinner hellre med 1–0 än 4–3.

Det låter inte som Bobbie Friberg da Cruz.

– Kanske inte, men jag har fått prioritera om lite.

I går lottades semifinalerna i Finlands cup, och IFK Mariehamn ställs precis som i fjol mot HJK på hemmaplan. I den andra semin möts FC Inter och KuPS. Matcherna spelas på lördag den 15 augusti.

– Av lagen som var kvar är HJK såklart det svårast tänkbara. Men vi får dem på hemmaplan i ett skede när de har fullt upp med kvalmatcher till Champions League, och ska man vinna cupen ska man slå alla lag. Cupen är en gratischans på Europaspel och som spelare brinner man för att vinna titlar. Den betyder väldigt mycket för oss.

Fotnot: VPS-IFK Mariehamn livestreamas på Ilta-Sanomats betaltjänst