DELA
Foto: Ida Jansson
I år blir det inga VM-matcher på storbildsskärm på Nygatan av förklarliga skäl: årstiden. Mästerskapet är flyttat till november-december på grund av sommarhettan i Qatar, vilket är första gången i historien. Det är bara en av många saker som VM-arrangemanget har fått kritik för.

Coubronne och Beeks tror på sina hemländers chanser i VM- här kan du tippa med Nyan

FOTBOLL. Inför VM 2018 tippades England och Frankrike som finalister, bägge länder figurerar också på årets topplista. Nya Åland tog tempen på två av ländernas åländska representanter.
– Jag tror vi har en chans, säger IFK-backen Jean-Christophe Coubronne om sitt Frankrike.

Klicka här för att tippa fotbolls-VM!

Bland de på Åland verkande internationella fotbollsprofilerna hittar vi representanter som Frankrikes Jean-Christophe Coubronne, till vardags försvarsklippa i IFK Mariehamn, och Åland United-tränaren Steve Beeks, engelsman som håller drömmen om ett VM-guld vid liv.

Jean-Christophe Coubronne säger inledningsvis till Nyan att hans Frankrike saknar några viktiga spelare inför VM-premiären.

– Både Paul Pogba och N´golo Kanté är väldigt viktiga spelare för vårt landslag. Å andra sidan ger deras frånvaro unga kvalitetsspelare chansen att visa upp sig, speciellt på mittfältet.

Så hur rankar du ”Les Bleus” i detta VM-slutspel?

– Vi ser, trots allt, ut att ha en trupp relativt rutinerade spelare som säkert ger sitt allt för att försvara titeln från 2018 – och jag tror vi har ganska goda chanser att göra just det.

Orutinerat mittfält kan spöka

Jean-Christophe Coubronne, som för tillfället befinner sig hemma i Frankrike, planerar att följa sitt hemlands alla matcher i årets VM.

– Och från kvartsfinalerna och framåt blir det nog att titta på resterande kamper.

Hur ser du på tränaren Didier Deschamps uttagna trupp, saknar du någon spelare?

– Först vill jag säga äntligen! Äntligen har vi Karim Benzama i ett VM, jag hoppas verkligen han gör en jäkla massa mål. I övrigt ser truppen bra ut, det är egentligen bara de skadade spelarna och Marseilles Jonathan Clauss jag saknar.

Ser du några särskilda utmaningar såhär innan avspark?

– Det skulle vara att vi har ett, i internationella sammanhang, ganska ungt och orutinerat mittfält. Där behöver säkerligen Deschamps styra upp ett och annat.

Avslutningsvis, vilka vinner VM?

– Brasilien och Argentina ser starka ut, och bägge lag har potential att vinna guldet. Men man kan heller aldrig räkna bort Belgien, Frankrike eller Tyskland.

Åland Uniteds brittiska huvudtränare, Steve Beeks, är något mer ambivalent gällande sitt hemlands chanser i Qatar.

– Vi har naturligtvis lika stor chans som vilket av lagen som helst, antar jag. Vi gick till semifinal senast, och historiskt sett brukar topp-fyra från de föregående mästerskapen gå långt. Jag hoppas vi tar det ett steg längre i år, men jag har svårt att tro på ett VM-guld – det bästa laget vinner inte alltid, haha.

I England talas ofta om att ”få hem fotbollen och bucklan”, och laget hålls ofta som en favorit. Hur tror du att det påverkar spelarna?

– Jag tror att det hämmar dem. Det sätts väldigt hög press på laget i engelsk media, vilket ger ett lite nervöst spel och tar bort den positiva energin man borde gå in i en turnering med. Det känns som rädslan att förlora överskuggar viljan att vinna många gånger.

Hoppas på överraskning

I likhet med en stor majoritet fotbollsfantaster är också Steve Beeks kritisk till skådeplatsen för VM.

– Jag kan inte stå ut med det faktum att mästerskapen spelas i Qatar, landet har ingen som helst fotbollshistoria och deras kränkningar av mänskliga rättigheter är fruktansvärt. Vi som gillar sporten borde få koncentrera oss på fotbollen fullt ut, men det går inte att bortse från missförhållandena i det här fallet.

Men du kommer att följa VM?

– Ja, jag älskar fotboll. Jag ställer nog, i vanlig ordning, ut mina engelska flaggor så fort jag kommer hem till Åland igen och följer varje match.

Har du några åsikter om Gareth Southgates val av trupp till Qatar?

– Jag är ju fotbollstränare själv och är inget fan av sådana åsikter. Men å andra sidan är jag heller ingen stor Raheem Sterling-supporter, jag hoppas att han inte får så mycket speltid. Jag vill se de med bästa dagsformen på plan, så kan jag väl sammanfatta saken.

Vilket lag lyfter bucklan om en dryg månad?

– För mig känns det som ett av de mer öppna mästerskapen på länge. Jag har länge trott på Belgien, utan att det har blivit så. Det vore ju också kul med en överraskare som exempelvis Danmark, men jag måste ju tippa med hjärtat och säga England – vi lever för alltid kvar i den drömmen.

Hur följer du Englands matcher i år?

– Vi är ett gäng engelsmän som bor på Åland som alltid träffas och ser på Englands matcher. Jag vet ännu inte var jag ser dem, men det blir nog tillsammans med dem.